Публикация

Помощ! Слънчево изгаряне - домашни рецепти

Хората боготворят слънцето от хилядолетия, но едва отскоро (има-няма век) изразяват почитта си като се препичат под жарките му лъчи.


Начинанието често завършва с болезнена червенина, която може да се превърне в шоколадов тен, но може и да завърши само с болки и наранена кожа.

Ако сте се сдобили с колоритно слънчево изгаряне, то има няколко домашни лекове, които да облекчат състоянието, докато организмът регенерира увредените участъци.

Имайте предвид обаче, че съветите в тази статия не са предвидени за сериозни изгаряния, които изискват намесата на лекар.

Успокояваща вана

Добавянето на няколко лъжици готварска сода (бикарбонат) в хладка вода ще успокои кожата, но не стойте във ваната повече от 15-20 минути. Иначе рискувате да доизсушите вече опънатата от слънцето кожа. Не се избързвайте с кърпа, а изсъхнете по естествен начин. Не избърсвайте содата.

Друг лек от кухненския шкаф е овесените трици. Добавете в хладка вода (не студена, за да не шокирате тялото) ½ или 1 чаша овесени трици. Не слагайте соли, пяна или други козметични препарати във водата. След накисване отново не се избърсвайте. Овесените трици ще омекотят кожата.

Алое
Гъстият сок на алоето може да облекчи червенината и паренето от изгарянето. Алоето предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Лечебното растение лесно може да се намери. Разрежете някое от по-дебелите листа и нанасяйте от гелообразната течност директно върху засегнатото място. 5-6 пъти дневно в продължение на няколко дни.

Хладен компрес
Намокрете мека кърпа в хладна вода и поставете върху изгорените зони за няколко минути. Не поставяйте лед или леден компрес! Мокрете кърпата често, за да поддържате по-ниската температура. Това трябва да облекчи дискомфорта. Може да добавите във водата и омекотяващи съставки – овесени трици или сода бикарбонат (поотделно, не заедно).

Вода
Пийте вода! Слънцето изсушава кожата и тя се нуждае от течности, за да се възстанови. Доброто хидратиране е ключ към по-бързото оздравяване. Може да разберете дали сте пили достатъчно вода по цвета на урината – когато тя е светла, значи сте се хидратирали добре.

Овлажняване
Кожата изсъхва от слънчевите лъчи, което причинява клетките и кръвоносните съдове да изпускат повече течности, а това допълнително дехидратира организма. След хладката вана се намажете с овлажняващ и омекотяващ лосион. За максимално облекчение сложете лосиона за няколко минути в камерата преди употреба.

Картоф
Добрият стар картоф е чудесно обезболяващо средство. Вземете два картофа, измийте ги, нарежете ги на дребни кубчета и пасирайте. Когато картофите придобият течна форма, добавете още вода, ако са по-сухи, намажете засегнатите зони. Когато сместа изсъхне, вземете си хладен душ. Друг, по-чист, метод е да сложите картофеното пюре в марля и да поставяте компреса върху изгарянето.

Царевично нишесте
Когато изгорите на слънце, зоните около банския – презрамки, бикини линия..., често страдат от дискомфорта при поставянето на костюма. За да облекчите ситуацията може да напудрите мястото с малко царевично нишесте, но не ако ползвате мазни масла и кремове, защото така само ще блокирате порите. Ако изгарянето е по-сериозно, не поставяйте нищо!

Обезболяваща таблетка

Ако не издържате на болката, може да изпиете обезболяващо хапче (като аспирин или друго средство без рецепта). То ще намали възпалението от изгарянето.

Каквито и методи за облекчение на слънчевото изгаряне да изберете, помнете, че болката и дискомфортът могат да бъдат избегнати, ако използвате слънцезащитни продукти и не прекалявате със слънчевите бани.

Коментари