Публикация

Дали не се къпете твърде често...

Общоприетите норми за хигиена подкрепят твърдението, че колкото по-често се къпеш, толкова си по-чист.


Насапунисването със здравословна доза сапун и обилното измиване с гореща вода трябва да убие всички микроби по кожата.

Проучванията по темата обаче показват точно обратното. Използването на обикновен сапун не убива бактериите. Всъщност смущава микроколониите на флората и фауната по кожата и причинява прехвърлянето им към околната среда - като душа, например.

Редовното взимане на душ е препоръчително за поддържането на добра лична хигиена. Прекаляването с къпането обаче може да има потенциално вредно въздействие върху кожата.

Най-външният слой на повърхността на кожата (роговият слой) е бариера, направена от втвърдени, мъртви кожни клетки. Те предлагат защита на долните слоеве от живи клетки. Роговият слой съдържа и липиди - мастни съединения, които спомагат за поддържане на влагата в кожата.

Всеки път, когато си взимате душ - особено горещ - със сапун и гъба за баня, вие увреждате целостта на роговия слой. Сапунът и топлата вода разтварят липидите в кожата и изтъркването само ускорява процеса. Колкото повече душове взимате, толкова по-често нанасяте щети за кратко време, а кожата не може да възстанови толкова бързо защитния слой.

Резултатът от прекаляването е суха, раздразнена и напукана кожа. Поддържането на добра хигиена е много важно, но не прекалявайте, за да не навредите на кожата си.

Коментари