Публикация

Спирометрията разкрива как се чувства белият дроб

Интервю с доц. Владимир Ходжев, началник на Клиника по пулмология в УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив, и член на Българското дружество по белодробни болести, European Respiratory Society и American Thoracic Society.


Какво представлява спирометрията и защо е важно това изследване?
Спирометрията е метод за определяне на белодробната функция със специален апарат. Изследването е неинвазивно и отнема около 10 минути. То спомага за ранна диагноза на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и бронхиалната астма. Както измерването на кръвното налягане води до ранна диагноза на хипертоничната болест, навременно лечение и избягване настъпването на инфаркти и инсулти, така и спирометрията подпомага откриването на пациентите с ХОББ. За съжаление три четвърти от болните с ХОББ са недиагностицирани.

Защо белодробните заболявания са подценявани? Вярно ли е, че много хора живеят с белодробни заболявания, без да знаят това, и какви са последствията за тях?
За съжаление в обществото се е наложило схващането, че съществува „тютюнджийска кашлица”, т.е. нормално е пушачът да кашля и да отделя храчки. Това е голяма заблуда. Всяка кашлица, продължаваща над два месеца, е признак на заболяване, което трябва да се диагностицира от лекар.

Какви са симптомите на най-често срещаните белодробни заболявания? Как да ги разпознаем?
Най-честите симптоми при белодробните заболявания са пристъпен задух, задух при физически натоварвания, кашлица и отделяне на храчки. Тези симптоми са характерни за много заболявания. Поради това пациентът не може сам да си постави диагноза. Важното е да се осъзнае, че при симптоми е необходима ранна диагноза и своевременно лечение, тъй като например ХОББ е третата причина за смърт по света след инфаркта и инсулта.

Има ли „бивши” пушачи? Какво се случва с белите дробове на пушачите и могат ли да се възстановят напълно, ако спрат да пушат?

Има бивши пушачи, които са успели да се разделят с цигарите. За съжаление белите дробове на пушачите не могат да се възстановят напълно. В същото време искам да подчертая, че дробовете на спрелите да пушат са в много по-добро състояние от тези на хората, които продължават да пушат. Ако със спирометрията ние, лекарите, имаме възможност за ранна диагноза и лечение, то ако се преустанови тютюнопушенето, няма да се развие заболяването – ХОББ, белодробен карцином и др. Трябва да се има предвид, че тютюнопушенето е рисков фактор и за другите заболявания с най-висока смъртност – инфаркти и инсулти.

В България стъпка напред е приемането на Закона за забрана на тютюнопушенето на обществени и закрити места. Доказано е, че такива мерки водят до намаляване броя на пушачите. С оглед нееднозначните реакции към закона искам да подчертая, че в България трябва да се научим да пазим обществения интерес. Например ресторантьорите се притесняват за своите доходи, но ако мислим като тях, и ние, лекарите, трябва да се безпокоим, тъй като забраната за пушене ще доведе до намаляване на болните и съответно до намаляване на броя на „клиничните пътеки”. Всички ние като общество трябва да надскочим частните си интереси в името на най-важното – здравето на обществото.


 

Коментари