Публикация

Магическата сила на подправките

Френски специалисти съставиха списък с едни от най-полезни подправки, които повечето домакини използват.


Канела
Богата е на антиоксиданти, които ни предпазват от окислителния стрес и препятстват образуването на свободни радикали в организма ни. Канелата е не само добро профилактично средство срещу рак, а и срещу болестта на Алцхаймер, Паркинсон и диабет.

Градински чай
Незаменимо помощно средство за нервната система. Помага да се съхрани доброто настроение в продължение на дълго време, да бъдем по-спокойни и уравновесени. Освен това подобрява паметта и когнитивните функции на главния мозък. Градинският чай подобрява и храносмилането.

Куркума
Известната подправка от аюрведичната медицина в последно време става все по-популярна и в западния свят. Напоследък редица изследвания доказаха огромната полза на куркумата за здравето на сърдечно-съдовата система и предотвратяването на холестериновите плаки. Според някои изследователи куркумата може да спре разпространението на раковите клетки.

Мащерка
Мощно противомикробно средство. Мащерката е добро средство за профилактика на много инфекциозни заболявания и укрепва имунитета. Помага и на храносмилането.

Джинджифил
За храносмилането са полезни много подправки, но те не могат да се сравнят с джинджифила. Той помага срещу повдигане, няколко пъти увеличава скоростта на преработване на храната, предотвратява появата на язви и др.

Розмарин
С тази подправка трябва да бъдем внимателни, защото прекалената й употреба може да предизвика конвулсии и да попречи на усвояването на желязото от организма. Притежава и мощно антиоксидантно действие.

Шафран
Това е не само най-скъпата подправка в света, но и силен антидепресант без аналог в природата. Много психотропни вещества за борба с депресията се произвеждат на основата на шафрана, но употребата му в натурален вид естествено е за предпочитане.







Коментари