Публикация

Да подготвим колата за ваканцията

Време е да помислите за освежаване на колата си преди отпуската.


Козметичните процедури при ръчното почистване с пароструйка са за предпочитане, за да се отстрани грубата мръсотия. Сега вече има автомивки на самообслужване и с дребни монети можете сами да се погрижите за освежаването на колата.

Отделете повече внимание на подкалниците и пода на автомобила, защото на тези места се събира много мръсотия. Стелките трябва да се изперат, но преди това да са минати с прахосмукачка. Не дръжте накрайника на пароструйката прекалено близо до купето, защото водата под високо налягане може да повреди ламарината, пластмасовите детайли или в салона да проникне влага през някоя фуга.

Бъдете прецизни при миенето на електрическата система, защото е твърде чувствителна на водна инвазия и е възможно след това да не можете да запалите двигателя. Факт е, че и най-добрите машини не могат да измият купето на всички места. Винаги се налага да пипне и човешката ръка. Със суха гюдерия и мек памучен парцал се подсушават праговете на колата. Изхвърлете ненужните боклуци, останали още от зимата в малките ниши, жабката, отделенията за съхранение на дребни предмети или тези в багажника.

Задължително е да разместите седалките и да погледнете какво има под тях. Със сигурност поне прахоляк няма да липсва. Когато използвате за миене гъба, гюдерия или обикновен парцал, гледайте винаги да са чисти и своевременно изпрани. Когато почиствате отвън вратите, калниците и тавана на колата, е възможно, ако работите с мръсни парцали, да надраскате боята.

Често по мокрите материи полепват песъчинки и камъчета, които могат да ви развалят настроението преди старта на почивката, като ви изпратят непредвидено към автобояджията.


Коментари