Публикация

Американски професор ще оперира безплатно деца със сколиоза

Проф. Стивън Ричардс, водещ американски детски ортопед от Хюстън, пристига в България по покана на Токуда Болница, за да подкрепи усилията на своите колеги в лечението на едно от най-тежките детски ортопедични заболявания – сколиозата.


Той ще извърши напълно безплатно 3 операции на деца с тежка форма на сколиоза съвместно с екип от отделението по Ортопедия и травматология в японската болница.

Американският професор, председател на Международното общество за проучване и лечение на сколиозата (SRS), ще посети за първи път България и в рамките на двудневния си престой ще оперира три деца на възраст между 7 и 16 години.

 Тази инициатива е част от продължаващата вече 4 години програма  в Токуда Болница за обмяна на опит между специалистите при лечение на деца с тежка форма на сколиоза. До този момент ортопедите в японската болница и колегите им от международната организация са оперирали напълно безплатно над 20 деца с тежки гръбначни деформации.

Конкретната цена на една такава операция в САЩ е около 200 хиляди долара и малко хора биха могли да си позволят подобна сума за лечение в чужбина. В България за съжаление НЗОК не покрива разходите за скъпоструващите импланти, цената на които достига до 20 000 лв., необходими за реконструкция на гръбначните увреждания.

„Целта на посещението на проф. Ричардс  и неговите американски колеги е не просто у нас да дойдат най-изтъкнатите детски ортопеди, но и да развием една дългосрочна обмяната на опит и създаването на нова генерация от български хирурзи, която постепенно да поеме в свои ръце лечението на тези деца”, заяви д-р Васил Яблански - началник на отделението по Ортопедия и травматология в Токуда Болница.

Сколиозата е тежка деформация на гръбначният стълб. Може да се прояви и диагностицира на различни етапи от развитието на детето - от раждането му до края на пубертета, а понякога продължава и след това. В зависимост от степента на деформация тя може да варира от лека до много тежка форми, водещи до притискане на жизненоважни органи и ранна смърт.

Коментари