Публикация

За чая с любов

Световната слава на чая не се дължи само на вкусовите му качества, а и на изключителната му здравословност. Едва ли друго природно творение може да се състезава по лечебни свойства с него.


Чаят действа на сърцето както на повърхностно ниво (кофеинът стимулира сърдечната дейност), така и на по-дълбоко (съдържащият се в растението в голямо количество калий е жизнено необходим за нормалното функциониране на сърдечните мускули). Още в древен арабски медицински трактат се казва: „Успокоява сърцебиенето, действа добре при заболявания на сърцето”.

Укрепва стените на кръвоносните съдове и капилярите, правейки ги по-еластични. Това е особено важно за по-възрастните хора.

Значително снижава степента на разрушаване на мозъчната тъкан при инсулт.

Доказано e, че зеленият чай не само възпрепятства отлагането на мазнините върху стените на кръвоносните съдове, но и разрушава вече натрупаните мастни вещества. Затова има и мощно антисклеротично действие.

Нормализира артериалното налягане, премахвайки някои от симптомите, като главоболие например. Японски медици доказали, че при болни с хипертония І и ІІ степен зеленият чай понижава кръвното налягане с 10-20%.

Помага при нарушения в мозъчното кръвообращение, при мигрена.

Чай с минимално количество хранителни продукти замества пълноценното хранене даже при екстремни натоварвания. Това е възможно благодарение на съдържащите се в чая белтъчини, витамини и микроелементи. Според американски учени в чаша зелен чай няма никакви калории, но и след продължителна чаена диета (5-8 дена) не се появява чувство на глад.

Чаят е чудесно потогонно средство, а както е известно, това е много полезно за добра терморегулация и за извеждането на токсините от организма. Доказано е, че зеленият чай по-добре от всички други напитки утолява жаждата и защитава от силните горещини. Още древните китайци знаели, че през лятото чаят охлажда, а през зимата - загрява.

Китайски и японски учени провели изследване и доказали, че редовното пиене на чай оказва профилактично действие срещу кариес и укрепва емайла на зъбите. Естествено, ако се пие без захар.

Танините в чая имат противовъзпалително, кръвоспиращо и антибактериално действие, затова чудодейната напитка се използва за бързо заздравяване на рани, при възпаления на очите, при всякакви изгаряния.

Противораковото профилактично действие на чая в момента се изследва в повече от 20 страни, като се разчита главно на способността му да пречиства кръвта. Освен това чаят укрепва имунитета, което значително намалява риска от появата на злокачествени тумори.

Коментари