Публикация

Не злоупотребявайте със съня през уикенда

Ако се затруднявате в понеделник да станете от леглото, то учените са намерили удобно извинение за ситуацията – вероятно страдате от социална часова разлика.


Знаете как хората се чувстват уморени след по-дълъг полет със самолет. Подобно нещо се случва и след мързелив уикенд.

Допълнителните часове сън през почивните дни ни карат да се чувстваме изтощени при старта на новата работна седмица. Дори може да се чувстваме гроги чак до сряда.

Непосредствените ефекти включват влошени памет и реакции, което би обяснило онова познато чувство на ленивост в понеделник сутрин.

С течение на времето повтарящите се промени в нощните навици може да навредят на талията ви и да увеличат риска от вредни навици (цигари, кофеин и т.н.).

Американските учени са анализирали по какъв начин малките промени в моделите на сън могат да повлияят на физическото и психическото ни състояние. Резултатите показват, че реакциите сутрин са по-бавни, ако през уикенда сме си доспивали до късно.

Германски учен използва термина „социална часова разлика”, тъй като смята, че повтарянето на понеделнишката умора може да доведе до увеличаване на употребата на алкохол, кофеин и цигари.

Коментари