Публикация

Аква зумба – бори целулита по приятен начин

Горещините полека-лека превзеха делниците ни. Направиха ни лениви и отпуснати. Мързи ни да мислим, а за каквато и да било физическа активност и дума не може да става.


В съзнанието ни се завъртяха мечти за дълбоки сенки край прохладни ручеи и морски бриз. Или най-малкото за цамбуркане в някой от басейните, които градската среда ни предоставя. Защо не обаче, докато се плацикаме доволно, не направим и нещо полезно за фигурата си? Да постегнем някои и друг мускул без досадното изпотяване и пренатоварване.

Плуването е чудесен вариант, но днес ще ви запознаем с още един метод - също така добър и особено подходящ за тези от нас, за които задържането на повърхността на водата е истинско изпитание. Става въпрос за аква зумба. Разновидност на последната фитнес мания, завладяла цял свят. Както самото име подсказва, става дума не просто за движения във водата, а за танц. Макар у нас да е новост, вече можем да се похвалим със сертифицирани инструктори. Камелия Радева е един от тях. Посетихме я в нейните часове, за да разберем повече, а и да изпитаме сами тръпката от танцуването във вода.

„Различното при аква зумбата е натоварването на мускулите, което не се усеща във водата. Не се изпотяваш, не се чувстваш изморен, докато не излезеш от басейна - разказва Камелия, а в правотата на думите й се убедихме и сами. - Движенията са много по-бавни, отколкото при традиционната зумба в зала. Важно е самият инструктор да показва упражненията с по-бавно темпо, за да се избегнат травми”, продължава тя. Макар и сравнително рядко, травми на глезена са възможни, както и леки разтягания, които да предизвикат дискомфорт. Въпреки това аква зумбата е подходяща за всички, без каквито и да е възрастови, полови или други ограничения. Не е необходимо да имате и предварителна спортна подготовка.

При наличие на по-сериозни здравословни проблеми е добре все пак да се посъветвате с лекуващия ви лекар.

Тренировката е с продължителност около 45-50 минути и е стандартна – загряване, същинска част и разтягане. Добре е дълбочината на басейна да позволява максималното покриване на тялото или нивото на водата да е над гърдите. Както споменахме още в началото, не е необходимо да умееш да плуваш, за да тренираш аква зумба.

Обучението за всеки тип зумба, през което минават инструкторите, е различно. Затова и сертификатите не са еднакви. „Тренировките по аква зумба трябва да се водят само от инструктори, сертифицирани именно за нея.

-brr-

Те се запознават периодично със специфичната хореография и специално подбраната музика, като по този начин постоянно обогатяват знанията си. Освен че тренировките са различни, и подходът към хората е друг”, споделя събеседничката ни. Инструкторът трябва постоянно да следи израженията на лицата на трениращите и това дали изпълняват правилно упражненията. Освен това преди всяка тренировка се провежда инструктаж.

Да се внимава с хлъзгавото дъно на басейна, как правилно да се диша и най-важното - как да си помагаме с водата при придвижване в нея. „Например при стъпки встрани да се използва ръката за изгребване (като при плуването). Така, от една страна, си помагаш, а, от друга, тренираш мускулите й”, съветва Камелия Радева. Нормално е първия път да не се справите блестящо, но това не бива да ви притеснява. Само в рамките на 3-4 посещения ще успеете да направите водата свой съюзник.

В какво се крие ефективността на аква зумбата? От една страна, съпротивлението на водата, което трябва да се преодолее, помага за по-бързото стягане на мускулите. Едно и също упражнение, направено на суша и във вода, изисква различни усилия. От друга страна, в басейна можеш да направиш редица движения доста по-лесно, отколкото извън него. Това позволява оптимално разтягане на мускулатурата. Друг много съществен момент, който в никакъв случай не е за пренебрегване, е благотворното влияние на водата върху кожата. Мускулите се стягат, тялото се извайва, а кожата става мека и се изглажда. Целулитът, кошмарът на голям процент от жените, може да бъде преборен, и то по изключително приятен начин.

И така, нека обобщим. Аква зумбата е полезна за тялото, има силно стягащ ефект и не се усеща натоварването в момента на тренировката. Какво повече да иска човек? В басейна можете да направите перфектната тренировка за нажежени летни дни. И ако в първите десет минути се чудите дали въобще има смисъл от това, което правите, то изчакайте с изводите до края, когато излезете от водата. Определено ще останете приятно изненадани.


Коментари