Публикация

Усложненията удължават живота?

Не опростявайте, а усложнявайте живота си, за да го удължите. На пръв поглед това противоречи на вкорененото схващане за „спокойния живот сред природата” като основна предпоставка за дълголетие.


В Токио архитекти са се постарали да създадат максимум затруднения за обитателите на един квартал. Според идеолозите на този авангарден проект, ако човек иска да живее дълго, домът му не трябва да го предразполага към отпускане и безделие. Напротив!

Жилищата представляват нещо като ребус, кръстословица, почти судоку. Подовете са нагънати, електрическите ключове са разпръснати на невероятни места, прозорците и вратите са монтирани без никаква система, а тоалетната трябва се издирва почти с навигатор.

Презумпцията е, че живеейки на такова странно място, човек поддържа висок тонус, защото трябва постоянно да се приспособява, да разгадава хрумванията на архитектите.

Има все повече доказателства, че околната среда не е магическият ключ към дълголетието. Според статистиката, расте броят на хората от големите градове, които достигат дълбока старост. Неоспоримо е, че в промишлените центрове има рискови фактори за развитие на астма, алергии, рак. Но според Световната здравна организация големият бич на съвремието са сърдечно-съдовите болести, а там негативните влияния на градската среда не са решаващи. Затова пък особено важни са своевременните здравни грижи, стандартът и качеството на живот.

Има и други фактори, които на пръв поглед не се свързват с антиейджинга. Според доста изследвания обаче хората с високо образование и интензивна умствена натовареност живеят по-дълго. Колкото по-активно работи мозъкът, толкова по-дълго се запазват добрата памет и ясният ум.

Има още една категория „градски” дълголетници – това са хората с успешна кариера. Според статистиката, те живеят по-дълго от неудачниците или просто от хората, останали в подножието на социалната йерархия. Английските учени наричат този феномен „Сражавай се или падни!”. Изводът е, че мотивацията прави индивида по-силен и устойчив на стреса, а това са предпоставки за по-дълъг живот.

В големия град човек има много по-големи възможности да се реализира именно на избраното и харесвано поприще. А без съмнение психологическият комфорт влияе пряко върху здравето. Според редица изследвания, любимата работа и интересното хоби удължават живота с 5 години. Не е за подценяване фактът, че градските жители обръщат повече внимание на здравето си, на профилактиката, на оздравителните процедури.

Изводът на учените е, че независимо от външните фактори много неща, свързани със здравето ни, зависят от самите нас – да се образоваме постоянно, да работим според призванието си, да тренираме мозъка и тялото си, да подбираме по-грижливо храната си, да следим здравните си показатели.


Коментари