Публикация

Пърхотът не е козметичен проблем

Много хора погрешно смятат, че пърхотът се причинява от суха кожа, често миене на главата или лоша хигиена.


Тези популярни митове могат да доведат до неефективно и често до неподходящо лечение и дори да влошат ситуацията.

Пърхотът се предизвиква от гъбичка – Pityrosporum ovale. Не е доказано какво точно води до ускорения й растеж, но сред най-вероятните причини са увеличеното отделяне на мазнини от организма, хормоналният дисбаланс, стресът, различни болестни състояния на нервната система, потискане на имунната система, свръхчувствителност към самата гъбичка или дори наследствена податливост към поява на пърхот.

Въпреки че има още какво да бъде изучавано по отношение на пърхота, това, което безусловно се знае за него, е, че пърхотът е медицински, а не козметичен проблем.

Препоръчителна е употребата на специален лечебен шампоан, който може да бъде намерен само в аптеките. Най-ефективното и най-препоръчвано от дерматолозите в световен мащаб е веществото кетоконазол (най-често в концентрация 2%), което е известно в медицината с широкоспектърното си действие при лечение и профилактика на себореен дерматит, пърхот, разноцветен лишей и други гъбичкови заболявания на кожата.

Лечебният шампоан “Кетозал” (кетоконазол 2%) е първият лекарствен продукт от този род, произвеждан в България. Той се характеризира с много добра поносимост, тъй като не се резорбира от организма. "Кетозал" няма отрицателен ефект върху боядисана, побеляла или третирана коса. За лечение на пърхот шампоанът се прилага 2 пъти седмично поне за месец, а пролетта и лятото са най-подходящите сезони за провеждане на профилактичен курс.

Българският лечебен шампоан против пърхот може да бъде намерен в аптеките в цялата страна на достъпна цена.

Коментари