Публикация

Пазете стомаха, докато лекувате ставите

Близо половин милиард души в света и около 2 млн. българи страдат от остеоартроза или други ревматоидни заболявания.


70% от хората се самолекуват при болка в ставите, като едни от най-използваните медикаменти са т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), без които поддържането на нормален ритъм на живот е немислимо. 70% от хората обаче не знаят нищо за нежеланите лекарствени реакции на НСПВС върху стомаха.

При продължителна употреба или при високи дози може да настъпят сериозни увреждания на лигавицата на стомаха и тънкото черво - както при прием на медикамента през устата, така и при използване на свещички или инжекции. Появяват се множество кръвонасядания (хеморагии) и повърхностни или по-дълбоки дефекти на лигавицата, съответно „ерозии“ и „язви“. От ерозиите хронично се губят малки количества кръв и тъй като са безсимптомни, водят до анемия.

Съветът на специалистите е - борете се с болката в ставите, но пазете и стомаха. Вече има начин да се преодолее болката в ставите, без да се уврежда стомашната лигавица. Новата терапия облекчава болката и подобрява движението, без да уврежда стомашната лигавица, защото терапията е комбинирана с протектор, който защитава стомаха и дуоденалната лигавица. А това е много важно. Проучване в САЩ доказва, че злоупотребата с НСПВС е на 15-о място сред причините за смърт.

Т.нар. НСПВС токсичност, позната като "тихата епидемия", е сред най-честите причини за смърт веднага след СПИН, преди мултиплен миелом, астми, рак на маточната шийка. А според проучване във Великобритания смъртността, причинена от гастроинтестинални усложнения след употреба на НСПВС, по честота е веднага след пътните инциденти. Ако сте над 40 години, вероятно вече сте изпитвали остеоартрозна болка.

Консултирайте се с лекар за оплакванията си, като подчертаете и загрижеността си за стомаха при евентуално лечение с НСПВС. Ако сте над 65 и имате ставни болки, вие сте сред рисковите пациенти и по отношение на стомаха. Стомашната лигавица след тази възраст е по-уязвима. Положението се усложнява още повече, ако вече сте имали кървене или язва и предпазните мерки за стомаха са абсолютно задължителни.

Рискът расте още, ако заради други заболявания приемате кортикостероиди или антикоагуланти. За такива пациенти новата терапия е изключително подходяща - успоредно с облекчаване на болката в ставите ще защити стомаха.

За повече информация попитайте своя лекар!              

Коментари