Публикация

Дневният брой калории е еволюционно закодиран?

Идеята, че упражненията са по-важни от диетата в борбата срещу затлъстяването, бе опровергана от ново изследване.


Учени, проучвали африканско племе, което още се изхранва като предците си - чрез лов и събиране на диви растения, стигнали до заключението, че количеството на калориите, от което се нуждаем, е фиксирана човешка характеристика.

Това предполага, че увеличаването на затлъстяването сред западняците се дължи на преяждане, а не на физическата неактивност.

Западният начин на живот се смята за основен виновник за епидемията от  затлъстяване.

Различни фактори оказват влияние на теглото - преработените храни с високо съдържание на захар и мазнини, големите размери на порциите, липсата на движение (машините вършат почти всичко днес).

Някои експерти предполагат, че нуждата ни от калории е спаднала драстично от индустриалната революция насам и това е по-голям рисков фактор за затлъстяване, отколкото промените в диетата.

Екип от учени от САЩ, Танзания и Великобритания анализирали разхода на енергия при мъже и жени на възраст между 18 и 75 от племето Хадза.

Те открили, че нивата на физическа активност са много по-високи хората от племето, но метаболизмът им не се различава от този на западняците.

Всички предположили, че ловците събирачи ще изгарят много повече калории на ден, отколкото европейците или американците.

Данните обаче изненадали учените, които подчертават, че физически упражнения, са важни за поддържане на добро здраве, но разходът на енергия е сложен процес.

Основната причина, поради която западняците страдат от наднормено тегло, е злоупотребата с храна, а не толкова, защото не спортуват редовно, поясняват учените.

Коментари