Публикация

Какви мерки да вземем срещу уртикарията?

Интервю с д-р Станка Христова, алерголог в УМБАЛ „Александровска”.


Д-р Христова, как да различим уртикарията от други кожни проблеми, от екземата например?
Уртикарията е позната сред народа като „копривна треска”. Това наименование отразява много точно външния вид на обрива, единичната уртика, петното. То прилича на парнато от коприва. Обривът е различен по големина, надигнат е от кожата, може да е с правилна или неправилна форма, доста сърбящ и специалистът лесно го различава от екземата или атопичния дерматит.

По цялото тяло ли се появява?
В повечето случаи по цялото тяло, по крайниците и много често е съпроводен с оток на устните, на клепачите, там, където има рехава съединителна тъкан. Единичният обрив е уртика и се засяга по-повърхностната част на кожата. А там, където се появява оток, е засегната по-дълбоката й структура. Пациентите понякога се плашат, ако горе-долу са привикнали с уртикарията, но им се появят и отоци, защото смятат, че това е ново заболяване. Всъщност е едно и също, но засяга различни слоеве на кожата. И в много голям процент от пациентите се наблюдават едновременно – уртикария с едем на Квинке. Добре е това да се знае.

Могат ли да се установят причините за появилата се уртикария и как протича?
Тя има много лица, механизмът, по който се предизвиква, е различен. В един случай се явява като самостоятелно заболяване, като има два вида – остра уртикария, която продължава до шест седмици, и хронична, която надхвърля този срок. Острата уртикария се явява в един момент, рецидивира с все по-малък брой обриви и до шест седмици (това е условно избран срок) отзвучава.

Има остра рецидивираща - примерно месец след като е отминала, се появява отново. Между пристъпите пациентът няма никакви оплаквания. Може да минат пет месеца и отново да се появи. И така, има хора, които получават обрив три пъти в годината. А хроничната уртикария е с много малко светли периоди. Може да се явява през ден, през два, може всеки ден да се появява в продължение на дълъг период от време, със сигурност повече от 6 седмици. Но може да продължи и две години.

-brr-

Дотук говорихте за уртикарията като самостоятелно заболяване. Какъв друг може да е произходът й?
При медикаментозна или хранителна алергия (която е по-честа при децата) уртикарията е симптом на заболяването. Външната проява е една и съща.

Възможно ли е да се прояви само с няколко или дори с едно петно?
Разбира се. Говорим за по-леко или по-тежко изразена уртикария. Най-често тя започва с единични уртики. Пациентът не им обръща внимание, докато в един момент може да получи тежък обрив, което вече го води към лекаря. А може да се яви и внезапно с умерено или силно изразен обрив. Контактната уртикария е по-рядка форма, която може да се появи от допира с външни химически дразнители като латекса например.

Много е разпространен в бита - в играчки, завеси за баня, балони, домакински ръкавици. Когато е ясна причината - нещата са много по-прости. Но когато има автоимунна или уртикария, свързана с някакви инфекции, тогава вече няма как да се посъветва пациентът за предпазни мерки. Доста са задълбочени проучванията по отношение на уртикарията и пак причините често остават неразкрити.

Средството на избор при лечението?
Сега има съвременни антихистаминови препарати, които са задължителен елемент от лечението като първа стъпка. С много добър ефект е приложението на „Ролетра”. Разбира се, по преценка на лекаря, може да се направи комбинация от антихистамини и по-късно евентуално да се включат и кортикостероиди.

Какъв е шансът човек да се отърве от това страдание?
Няма начин да се прогнозира, освен ако не е израз на медикаментозна или хранителна алергия. Това е едно от заболяванията, при които е задължително непрекъснатото проследяване в рамките поне на няколко дни и тук сътрудничеството на пациента е много важно.


Коментари

Аз се боря вече година и половина третиран съм с кортикостероиди евофекс ейрус атарах алегра и нито едно лекарство не ми помага какво да направя кръвните изледвания показват че ми няма нищо нямам чревни инфекции