Публикация

Как да избегнем ситуацията „трай, бабо, за хубост”?

Повечето жени обожават обувките с ток, за което плащат висока цена. Не говорим за финансовата част, а за здравните рискове, които крият изящните модни аксесоари.


Наскоро едно изследване, публикувано в Journal of Applied Physiology, разкри, че представителките на нежни пол, които редовно носят високи токчета, са изложени на риск от постоянни физически травми. Страдат коленете, бедрата, гърбът и сухожилията. Това се случва и на съвсем млади жени.

Любителките на токчетата също се оплакват и от остра болка в кръста, както и от други мускулни деформации и навяхвания. Интересното е, че някои жени продължават да ходят в същата поза, дори и когато събуят обувките. По този начин мускулите на прасеца се съкращават, което ги поставя под много по-голямо механично натоварване.

Ето и няколко съвета как да се наслаждавате на обувките с ток без да страдате от различни болежки впоследствие.


- Изберете удобни обувки. Ако не можете без високи токчета, винаги носете със себе си чифт равни обувки, за да се преобувате, когато ви стане неудобно.

- Ходете до работата си с ниски и удобни обувки, а като пристигнете може да си обуете убийствено високите токчета по последна мода.
  
- Опитайте по-ниски височини. Обувките с 4-сантиметров ток са много комфортни и ще се изненадате колко добре изглеждат.

- Когато пробвате обувки – ако са ви неудобни, докато само стоите прави, да знаете, че със сигурност ще са ви неудобни и при ходене. Неподходящата обувка може да промени центъра на тежестта на тялото и да причини болка и дискомфорт.
 
- Не забравяйте да раздвижвате ходилата си (независимо дали носите токчета), докато седите, за да избегнете мускулни проблеми.

Коментари