Публикация

Защо трябва да дъвчем бавно и продължително?

Забързаният начин на живот ни принуждава да хапваме набързо през деня, а вечер често привършваме вечерята си пред телевизора.


Правилното дъвчене на храната е важно за нейното усвояване и има доказани ползи за здравето. Скорошни изследвания са открили връзка между сдъвкването на храната и контрола на теглото. Яденето на бързи обороти по никакъв начин не ви прави услуга. Времето, което си мислите, че сте спестили, ще го изгубите в упражнения, защото не само бързо сте привършили с храната, но и със сигурност сте хапнали повече от необходимото.

Когато набързо изсипете храната в стомаха си, рецепторите нямат време, за да сигнализират, че вече сте сити и вие продължавате да ядете. При дъвчене стомахът получава информация, че идва храна за обработка, което го подготвя за действие.

Неправилното сдъвкване на храната води до непълно усвояване на хранителните вещества, което обезсмисля процеса. Освен това по-големите парчета, останали цели, могат да подразнят стомаха и да се появи болка, спазми и дори диария.

Храненето трябва да е ритуал, да носи удоволствие. Някои специалисти препоръчват всяка хапка да се сдъвква по 32 пъти (колкото са зъбите), други стигат и до крайности – по 100 пъти.

Основните насоки включват – яжте малки хапки, сдъвквайте храната, докато стане на еднородна маса, не слагайте в устата си друга хапка, докато не сте преглътнали предишната, пийте вода след като сте преглътнали. И най-важното – не се разсейвайте, докато ядете.








Коментари