Публикация

Медът - колкото повече, толкова повече

Медът не само разнообразява менюто, но и подобрява настроението, увеличава прилива на сили, жизнения тонус, облекчава протичането на много заболявания.


Днес има цяла наука посветена на меда - апитерапия. Тя включва лечение с мед, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице, пчелна отрова и восък.

Най-разпространеният от изброените продукти е медът. Той помага практически при всички заболявания, като е и идеално средство за профилактика. Медът съдържа органични киселини, ароматни вещества, витамини, минерали и ферменти. Притежава още бактериацидно действие, оказва благоприятно влияние на сърдечно-съдовата и нервната система, използва се като универсално антипростудно средство.

В меда се съдържат огромна гама от витамини в съчетание с минералните соли, които играят ролята на катализатор. Освен това медът нормализира работата на стомашно-чревния тракт, стимулира функцията на вътрешните органи, засилва обмяната на веществата, ускорява регенерацията на тъканите, оказва противовъзпалително и тонизиращо действие. И още – нормализира съня, стимулира защитните сили на организма. При външна употреба медът убива микробите.

Въпреки всички доказани плюсове на медотерапията тя налага някои ограничения. Денонощната доза за възрастен човек не бива да превишава 200 г. За профилактика на авитаминоза и за укрепване на имунната система са достатъчни 30-50 г на ден. Най-добре е те да бъдат разпределени по следния начин – 25% сутрин, 50% на обяд и 25% вечер.

Максималният ефект се постига, ако медът се приема на гладно, не по-малко от един час преди хранене. За деца се препоръчва една чаена лъжичка на ден. Ефектът се усилва, ако медът се съчетае със сок от алое, лимон или женшен. В процеса на медолечението трябва да изключите захарта от менюто си.

И още едно правило – избягвайте силното нагряване на меда. Когато го смесвате с напитки като мляко или чай, те трябва да бъдат топли, но не и горещи. Въздействието на слънчевите лъчи също понижава лечебните му свойства. Затова медът трябва да се съхранява в стъклени или емайлирани съдове при температура 5-10 градуса.

Използването на пчелните продукти има и някои противопоказания. Едно от тях е алергията. Другото е захарният диабет.

Учените продължават да разгадават тайните на пчелните продукти, които заемат все по-достойно място в диетологията и медицината.

Коментари