Публикация

Личи - романтика и здраве

Екзотичният плод личи, който се среща по магазините и у нас, крие много ползи за здравето.


Сладките и сочни плодчета идват от Азия – расте във Филипините, Тайван, Виетнам, Индонезия, Китай, Индия. Съдържа много витамини и минерали, зрее през лятото. Името му значи – „дар за щастлив живот”.

Изследванията показват, че личито може да бори раковите клетки благодарение на съдържащите се флавоноиди в пулпата, които са ефективно оръжие срещу рака на гърдата.

Добър източник е и на витамин С, който помага за справяне със сърдечните заболявания, полезен е за костите, кожата, тъканите, при настинка и т.н.

Когато избирате личи – купувайте плодове с твърда черупка, която няма пукнатини. По-добре е, ако плодът е с дръжка. Цветът трябва да е розов или червен, но никога кафеникав. Кафявото е знак за презряване на личито и то няма да е толкова вкусно и полезно.

Китайска легенда разказва, че императорът от династията Танг изпращал кралските гвардейци на около 1000 километра, за да донесат личи за неговата любима наложница. Владетелят искал да я примами със сладкия аромат на личито. Днес този плод е символ на романтика и любов в Китай.

Коментари