Публикация

Кога да заведем бебето на почивка?

Интервю с д-р Нина Яръкова, педиатър неонатолог, главен асистент в СБАЛАГ „Майчин дом”.


Д-р Яръкова, на каква възраст е нормално едно малко дете да бъде заведено за първи път на почивка?
Има значение какво разбираме под почивка. Ако става въпрос с детето да се отиде в друг град на гости на баба и дядо или други роднини, няма проблем и много малки бебета да бъдат заведени. Стига родителите да са достатъчно зрели и да могат да осигурят нормално пътуване и добри условия за спазване на режима. По целия свят хората пътуват с малките си деца, но това изисква добро планиране и предвиждане на някои възможни трудности. Разбира се, колкото по-голямо е едно дете, толкова по-безпроблемно може да пътува.

Препоръчвате ли бебетата да ги водят на море?
Моето мнение е, че децата до около 1 година нямат място на плажа. Да, те могат да отидат в някой морски курорт, но един от родителите ще трябва да се грижи за детето извън плажа.

Защо да не ги държат на пясъка?

На първо място, бебешката кожа е още незряла и е податлива на всякакви дразнители. Слънцето през последните 15-20 години е доста агресивно и дори за възрастните не се препоръчва престой с часове под лъчите. Даже под дълбока сянка край брега има много отразени от пясъка и водата слънчеви лъчи, които могат да предизвикат изгаряния и алергични реакции при бебето.

За потапяне в морето няма проблем при най-малките, но организмът им няма да има особена полза от 3-4-минутен престой в морската вода. Проблемът при по-дълго къпане не е в опасност от настинка, а от слънчево изгаряне дори и да сме намазали кожата с крем с най-високия защитен фактор. Иначе аз напълно подкрепям децата да са колкото се може по-дълго разсъблечени и във водата, но това трябва да започне, след като са проходили. А дори и при по-големите деца трябва да се спазва правилото между 11 и 16 часа да бъдат на закрито и хладно.

А на планина?
Това е добър вариант, стига да не се отива на прекалена височина, където въздухът е с по-ниско кислородно съдържание. Но основните наши планински курорти са напълно подходящи, включително и за деца на по няколко месеца. Дори и през зимата, ако условията не са екстремни – с много ниски температури и виелици, децата понасят прекрасно планинския климат.

Вярно ли е, че на път децата боледуват повече?
Няма такова нещо! При някои семейства се получава съвпадение на заболявания на децата с пътуванията, но по-скоро това е случайност. Колкото повече родителите водят децата си на различни места, толкова повече е тренирана имунната им система и се увеличават способностите за адаптация. Разбира се, всичко трябва да се прави с разум и да се съобразява с възрастта и индивидуалните особености на детето. Най-голяма полза за здравето и емоционалното развитие при пътуване има при децата, които са навършили една година. Преди това ходенето на море е по-скоро затруднение за родителите и за детето, отколкото почивка.

-brr-

Ако детето е било на курорт, значи ли, че през зимата ще боледува по-малко?

Важно е дали е било закалявано правилно и постепенно с въздух и вода, това е смисълът на курортите. Детето трябва да е колкото може по-голо. Ако майката е по потниче, защо облича детето с дебела блуза? Трудно се борим с това! Няма причина детето да не пие студени течности и да не яде сладолед. Започва се с малко и се дава редовно, тогава няма да навреди, а организмът ще привикне към по-ниска температура.

В тези горещини стана актуален въпросът дали бебетата понасят климатиците...
И тук трябва да се стремим към златната среда. Както възрастните, така и бебетата страдат, ако навън е 38-40 градуса. А малките все още не могат да си контролират терморегулацията, защото потните им жлези не са развити. Аз съм „за” климатиците, но при някои условия.

Те трябва да се настройват на температура около 25 градуса при минимална скорост на вентилатора и струята им да не бие директно в детето и да не е подвижна, независимо дали е в стаята или в автомобила. За децата са особено опасни резките преходи от ниски към много високи температури или обратното. Задължително е охлаждането да става постепенно, като климатикът се включва след влизането в помещението или колата.

Препоръчвате ли нощно пътуване с бебе?
Ако е с автомобил през нощта – не, защото често родителите тръгват преуморени и има голяма опасност от заспиване на волана и катастрофа. По-добре е да се тръгне рано сутрин, когато детето може да се пренесе още спящо в колата или да си доспи след тръгването.

Как понасят малките пътуванията със самолет?
За самото летене, общо взето, няма проблем, но опасността от вирусна инфекция е по-голяма. На летищата има огромни маси от хора и дълъг престой в чакални, в самолета също се обменят вируси. Но по принцип бебетата могат да летят спокойно, ако това се налага.

Какви лекарства да носят родителите с деца?
Задължително противотемпературни препарати, които са изпитали, че детето им понася добре. Капки за нос и капки за уши, противоалергичен сироп и отделно препарат за мазане. Лекарства против диария и повръщане, предписани от личния лекар, и средства против обезводняване.


Коментари