Публикация

Хранителните добавки - здраве на таблетки

Едва ли някой би оспорил ползата от витамините и минералите. Тя дотолкова се приема за даденост, че хората си купуват мултивитамини направо от супермаркета, като бисквитки или шоколадови бонбони.


Проблемът е, че различните хора имат различни потребности и изборът на витамини и минерали далеч не е толкова безобиден, колкото избора на бисквитки. Това, което е забранено за един, може да бъде задължително за друг.

Как различните възрастови групи да приемат необходимите за тях хранителни добавки?

Децата
Калций
Човекът има шанс да изгради здрав скелет единствено докато расте. Обикновено децата приемат много по-малко от необходимия за тях калций, чиято дневна доза е около 1300 мг. Специалистите препоръчват приемането му да става не чрез изкуствени добавки, а чрез храната, защото така той се усвоява по-лесно. Добре е в менюто на децата безалкохолните напитки да се ограничат, като вместо тях децата приемат по 3-4 пъти на ден прясно или кисело мляко. При някои от храненията вместо мляко може да се дава извара.

Желязо
Децата с недостатъчно желязо в кръвта се справят с математиката два пъти и половина по-лошо от връстниците си. Момичетата трябва да приемат 15 мг. желязо на ден, а момчетата – 11. Медикаментите, съдържащи желязо, обаче в никакъв случай не бива да се дават без лекарски контрол, тъй като големите дози са токсични. Съдържанието на този елемент в организма може да се повиши, като в менюто се включат зърнени закуски, подсилени с желязо. За по-добро усвояване е добре те да се комбинират с богати на витамин С храни, каквито са например черният фасул и червените чушки.

Родителите
Фолиева киселина (витамин В9)
Този витамин помага за предотвратяването на някои вродени дефекти, смята се, че намалява и риска от сърдечни болести. Напоследък обаче, изследователите предупреждават, че е възможно прекомерното приемане на фолиева киселина да увеличи опасността от рак на дебелото черво.

Според учените, дозата за жените в детеродна възраст е 400 микрограма на ден (около половин мг). Толкова фолиева киселина се съдържа в почти всички мултивитамини. Препоръчва се мъжете и жените извън детеродната възраст да избират мултивитамини с по-малко съдържание на фолиева киселина.

По естествен път витамин В9 може да се набави като в менюто се включат тъмен фасул и тъмнозелени зеленчуци. Една чаша сготвена леща съдържа почти цялото количество фолиева киселина, от което организмът се нуждае за един ден.

-brr-

Витамин D
Все повече се засилва убеждението на учените, че този витамин намалява с 30 до 50 на сто риска от рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво. Установено е, че дори при американците, които традиционно приемат хранителни добавки, в 74 на сто от случаите се установява недостиг на този витамин в кръвта.

Организмът произвежда витамин D от слънчевите лъчи, но хората, живеещи на север, не получават необходимата доза облъчване и не успяват да си набавят нужното количество от този витамин.
Витамин D се съдържа в малко храни – зърнени закуски, яйца, херинга, прясно мляко, сьомга, сардини, гъби.

Тъй като е трудно той да се набави чрез храната, лекарите препоръчват да се приемат до 1000 международни единици витамин D дневно (те се равняват на 25 микрограма). Добре е да се приема витамин D3 –
той се усвоява лесно, тъй като е идентичен с естествения витамин D, който се синтезира в човешкото тяло. За разлика от него витамин D2 трябва да бъде преработен от организма, поради което усвояването му е по-трудно.

Родителите на родителите
Витамин B12
Витамините от групата В засилват имунната система и паметта. Установено е, че 40 на сто от възрастните хора страдат от липса на B12. В този случай, освен чрез храната, витаминът може да се набавя и по медикаментозен път. Хората над 50-годишна възраст трябва да приемат 2.4 микрограма В12 на ден, а ако взимат антиациди или лекарства против язва, задължителната доза е 100-400 микрограма (до около половин милиграм/ на ден) във вид на хапчета.

Калций + витамин D
Много хора смятат, че остеопорозата е женско заболяване, но в световен мащаб около 2 милиона мъже също са с такава диагноза. Възрастните хора трябва да поемат 1200 мг калций дневно, заедно с 1000 мг витамин D, който помага за усвояването на калция. За разлика от тийнейджърите, които усвояват лесно калция и са по-активни физически, по-старите хора трябва да го приемат и чрез медикаменти. Максимално добре се усвояват,добавките, съдържащи калциев цитрат.

Коментари