Публикация

Бъз от тук, бръм от там - как да се спасим от комарите?

Малко, женско, кръвожадно... Комарът, дебнещ в нощта, за да ни съсипе съня. Свирепото насекомо се нуждае от кръвта ни, за да си снесе яйцата. Мъжкият обаче е вегетарианец.


Човекът е измислил богат арсенал, за да не става донор на гадинките, но битката е тежка и често оставя сърбящи рани. И докато по нашите ширини просто се почесваме ядно, то комарите убиват стотици африканци, заразявайки ги с малария и опасни трески.

Домът през лятото се превръща в крепост с мрежи, лампи, свещи, изпарители...
Комарниците са най-евтини, а и не пускат други досадници като мухи и пеперуди. Около десетина лева излизат ламинирани таблетки или изпарители, които се включват в контакта. Много са актуални и лампите против комари – между 20 и 60 лева в зависимост от волтажа. Силната луминесцентна светлина привлича насекомите, а волтовата дъга ги убива. 

Между 20 и 30 лева струват устройства, които с ултразвук гонят комарите и на открито. Шест лева са специални спирали за навън, които отделят дим и прогонват досадниците за няколко часа. За около час помагат и специални свещи, които държат комарите на десетина метра.

Едва ли в аптеката има повече флакончета за друго насекомо. Репелентите са под формата на лосион, гел, крем, аерозол. Някой се нанасят директно върху кожата, други - върху дрехи или предмети. Естествените репеленти съдържат етерични масла от лавандула, бор, канела, розмарин, мента, евкалипт, кедър, но държат настрана комарите до два часа. Синтетичните действат по-дълго – до 6 часа, но и повече дразнят кожата. 

Репелентите се използват вечерно време, когато комарите нападат най-много. Не трябва да се пръска към лицето, да влиза в контакт с лигавиците, очите и устните, да се прилага върху чувствителна, изгоряла от слънцето кожа. Около три лева струват пет репелентни лепенки, които също за няколко часа прогонват комарите. 

Хит за морето това лято са специални гривни, прогонващи гадинките. Сайтовете за колективно пазаруване са пълни с подобни оферти. Между 6 и 12 лева се продават водоустойчиви гривни с естествени репеленти, като масло от цитронела, които държат комарите далеч за около седмица.

Кръвопийките, изглежда, предпочитат естествените блондинки, защото нощем смучат повече от по-бяла, по-тънка и нежна кожа. Но изглежда, че обичат да си попийват и алкохол, тъй като атакуват по-често държащите чашката.

Чесънът отблъсква комарите, но и хората. По-добре заложете на храни, богати на витамин В1, който комарите не обичат - марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семки.

Домашен репелент става със зехтин и етерични масла от канела, лимон или евкалипт.
За да не ви идват хвъркатите на гости нощем, се въоръжете и със саксии с лавандула, босилек, здравец или мушкато.


Коментари