Публикация

Празник на динята и по-подробно за други летни плодове

Честит празник на динята! В света има над 300 различни вариации на този воден плод – жълти, розови, червени, бели и т.н. Размерите и формите също са разнообразни.


Известно е, че динята разрежда кръвта, бързо се усвоява, хидратира мозъка, както и целия организъм. Тя гони потта и помага за извеждане на камъните от бъбреците и пикочния мехур. Препоръчва се диня да се яде пет пъти на ден при хипертония, недостатъчност на кръвообращението, нефрит, подагра, болести на черния дроб и жлъчните пътища, при затлъстяване. 

За да отпразнувате деня на динята – хапнете за десерт от този полезен и разхлаждащ плод. 

Ето и подробности за някои други летни плодове:

Кайсии 
Богати са на солите на калия и желязо, което благотворно влияе на сърдечно-съдовата система. Както и вишните, те са особено полезни за хипертоници и хора, страдащи от желязо-дефицитна анемия. В кайсиите има и много витамин А, от който се нуждаят очите и кожата. Ако искате кожа като праскова, яжте кайсии. 

Праскови 
Овлажняват и охлаждат организма при прегряване. Прасковите имат пречистващи свойства и способстват за извеждането на отровите от организма. Но за хора с леко възбудима нервна система се препоръчва умерената им употреба. 

Круши 
Много са полезни при стомашно-чревни разстройства и се понасят по-лесно от организма отколкото ябълките. Крушите оказват ободряващо и освежаващо действие, подобряват настроението. Полезни са при сърцебиене, укрепват стомаха, способстват за преработването на храната. Помагат при отравяне с гъби. 

Грозде 
Притежава голяма хранителност, подобрява кръвта, коригира нарушеното равновесие в организма. В гроздето има много гликоза, фруктоза и захароза. Те бързо се всмукват в кръвта, което е много важно за възстановяване на здравето и силите. Гроздето е богато на органични киселини, които лесно се преобразуват в организма, отделяйки топлина без да предизвикват окисление на кръвта. 

Тези киселини подобряват храносмилането, апетита, препятстват образуването на камъни в бъбреците. Пектинът, съдържащ се в гроздето, извежда от организма радиоактивните вещества. Плодът е много полезен за хора, занимаващи се с физически труд или спорт. Помага при малокръвие и разстройство на нервната система. Благотворно влияе на сърдечната мускулатура, усилва обмяната на веществата и активизира дейността на бъбреците. 

Дюля 
Особено сладките сортове оказват благотворно въздействие на психиката, ободряват, подобряват настроението, избавят от натрапчивите мисли и главоболието, укрепват сърцето, черния дроб и стомаха, повишават апетита, отстраняват лошия дъх. Сокът от дюля помага при кръвотечение, повръщане и утолява жаждата. 

Черни боровинки 
Богати са на антиоксиданти , нормализират работата на главния мозък, забавят стареенето, извеждат радиацията от организма. Но най-големият коз на черните боровинки е огромното количество бета-каротин, който е незаменим за очите. Препоръчват се за хора, работещи на компютър. 

Коментари