Публикация

Лек за едни, отрова за други - начин на употреба на лекарствата

Арсеналът от лекарствени средства, с който разполага медицината днес, става все по-респектиращ. И най-съвършеното лекарство обаче не може да гарантира успешно лечение, ако не се приема по правилния начин.


При динамиката на съвременния начин на живот хората често нарушават лекарските предписания, а в най-лошия случай дори прибягват към медикаменти, препоръчани от познати, без да се посъветват с медик или фармацевт. Такова „лечение” може бъде опасно, а при повече късмет – просто неефективно. 

Колкото и куриозно да звучи, живеем в море от информация, но хората често не знаят как да приемат лекарствата, така че да постигнат оптимален ефект. 

Еднакво ли е действието на дадено лекарство при всички хора? 
Известно е, че един и същи медикамент влияе различно на деца, възрастни хора, бременни жени. Ефективността на много препарати е различна при мъжете и при жените. Съвременните изследвания показват, че всяко медикаментозно лечение трябва да бъде индивидуално. 

Може ли едновременно да се приемат няколко медикамента? 
Някои лекарства са несъвместими, затова комбинирането на различни медикаменти трябва да става само с лекарско предписание. Особено опасно е самоволното приемане на лекарства заедно с антибиотици. Те не бива де се съчетават и със сънотворни, антихистамини и понижаващи температурата препарати. 
Когато лекарят е предписал повече от един медикамент, хапчетата не трябва де с поглъщат едновременно, а последователно, поне на 10-15 минутни интервали. 

Вредно ли е медикаментите да се приемат на гладно? 
Начинът на приемане на лекарствата е свързан с механизмите на тяхното действие. Някои трябва да се пият по време или след хранене, но други задължително се пият на гладно. 
Затова трябва да се следват указанията на лекарите и фармацевтите. 

-brr-

Вярно ли е, че лекарствата трябва да се пият само с вода? 
При някои медикаменти ефектът е най-добър, когато се приемат с мляко или кисели плодови сокове, други трябва да се пият с вода. Антибиотиците обаче в никакъв случай не трябва да се приемат със сок от грейпфрут. Когато вземаме аспирин, е най-добре това да става с минерална вода. 

Как да постъпим, ако сме пропуснали да вземем лекарството си? 
Някои медикаменти се пият на точно определени интервали, за да имат очаквания лечебен ефект. Случва се обаче пациентът да пропусне часа, в който трябва да приеме лекарството. Обикновено се спазва принципът, че не трябва да се нарушава общата доза, предписана за денонощие. В повечето случаи се приема, че ако сме се забавили с единия прием, следващите два могат да бъдат на по-кратки интервали. 

В някои случаи обаче, ако е пропуснат един прием, при следващите трябва да се спазва предварително определената схема, без да се „наваксва” пропуснатото. Пациентите трябва да бъдат особено стриктни, когато е предписано лечение с антибиотик, тъй като при нередовен прием бактериите – причинители на инфекцията, могат да станат резистентни (устойчиви) на препарата и практически да няма ефект от лечението. Когато е нарушена схемата на лечението, лекарят може да прецени, че медикаментът трябва да бъда заменен с друг. 

По-надеждни ли са лекарствата от известни производители? 
Много медикаменти имат един и същи състав, но се пускат под различни наименования. Голяма част от лекарствата на известните фирми имат заместители, които по нищо не отстъпват на оригиналните медикаменти. Разликата е единствено в цената. 

От древността е известно, че всяко лекарство може да бъде и отрова. Единствено лекарят може да определи правилното лечение и точната доза. Освен това, преди да започнем лечение, е задължително да прочетем указанията към препарата, който ще приемаме. Ако имаме въпроси или съмнения е редно повторно да се обадим на личния си терапевт.

Коментари