Публикация

Погрижете се за разширените вени

Хроничната венозна болест, по-позната като разширени вени, започва в сравнително ранна възраст. Засяга около 50% от населението, като предпочита нежния пол.


 

За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което може да има сериозни последици.

Какво представляват разширените вени
За разлика от артериите венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Движението на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. Затова, когато ходим, ние подпомагаме движението на кръвта във вените. Когато обаче стоим продължително време, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниската част на тялото ни. След известно време повишеното налягане причинява отпускане на венозните стени и се нарушава дейността на венозните клапи. Вследствие на тяхното увреждане част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяване на вените.

В този стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на ранните симптоми, които са:
* лесна уморяемост,
* тежест,
* болка,
* подути глезени в края на деня,
* зачервяване,
* мравучкане,
* схващане през нощта.

Какво се случва след години
Венозните стени се отпускат под натиска на все по-голямото количество кръв и тя започва да преминава от вените към тъканите вместо обратно. Краката се подуват и започват да болят. Появяват се външни изменения на съдовете под формата на „звездички” и разширени вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна на травми.
Разширените вени не бива да се пренебрегват, рано или късно те водят до проблеми, които не са само от естетичен характер – флебит, тромбоза, екземи и язви.


 

" }-->

Коментари