Публикация

Минерални соли във ваканционната аптечка

Сигурно вече планирате лятото. Море, планина или екзотична дестинация? Но колкото и грижливо да сте обмислили всичко, ваканцията може да се превърне в лошо преживяване, ако ви навести стомашен вирус или прекалите със слънцето.


 

 

 Опасностите са още по-големи за малките деца. Има начин да се справите с много неприятни летни изненади само с помощта на естествените за тялото минерални соли. Просто ги имайте в аптечката.
Минералните вещества са толкова важни за здравето на тялото, колкото и кислородът. Те изграждат всяка клетка, помагат й да функционира правилно, грижат се да бъде устойчива на атаките на различни заболявания и така осигуряват необходимите предпоставки да бъдем в тонус и заредени с енергия. Специалистите са категорични, че в основата на всяко заболяване е минералният дефицит. А минералният баланс е твърде крехък. Губим минерални соли заради вредните си хранителни навици, стреса, прекаляването с алкохол и цигари. През лятото интензивното потене също ни лишава от тези ценни вещества.

Основният проблем в тези ситуации е, че клетката всячески се стреми да запази и малкото минерални соли, които са й останали, и, образно казано, се блокира. В състояние на нарушен баланс тя не може нито да приеме нужните й вещества, дори да се опитваме да й ги дадем (чрез балансирано хранене или прием на хранителни добавки), нито да ги осигури на организма там, където са необходими. Резултатът - тялото започва да черпи от депата си запаси на минерални соли. Появяват се различни оплаквания и проблеми.

До тези изводи стига още преди 130 години немският лекар д-р Вилхелм Шуслер. Дълги години той изследва кремирани човешки тъкани с цел да създаде терапия, максимално практична и лесна за приложение. Открива, че тъканите и органите се изграждат от една или няколко минерални соли, отговорни за тяхното нормално функциониране. Провокиран от хомеопатичните си познания, започва да произвежда минералните соли леко разредени. Така те попадат в организма в  концентрацията, в която естествено се намират в тялото. Преминават през защитните мембрани на блокираните клетки и отключват механизмите им за правилно усвояване на минералните вещества. И балансът в клетката е възстановен. Шуслер дава на пациентите много ефективна и безопасна терапия с минерални соли, които номерира от 1 до 12. 12-те Шуслерови соли помагат на тялото по-добре да усвоява минералните вещества от храната. Поради начина си на разреждане те са абсолютно безопасни и за бебета от нулева възраст, и за възрастни. Всяка от солите изпълнява множество функции в организма.

Добре е да се знае как да ги подберете за пътната аптечка:
• сол №3 - железен фосфат, помага при слънчеви изгаряния, прилошаване по време на път, температура до 38 градуса, както и при всички инфекции и общо неразположение;
• сол №5 - калиев фосфат, сваля високата температура и помага при силно физическо изтощение;
• сол №7 - магнезиев фосфат, справя се с всякакъв вид болки, главоболие, схващания, безсъние и спазми на мускулите;
• сол №8 - натриев хлорид, за първа помощ при ухапвания/ужилвания от насекоми, при отоци заради горещото време, както и при изгаряния с мехури, приема се и при повръщане и диария.
При остри симптоми съответните таблетки се приемат по схема на 15 минути до подобрение или се пият като разтвор, направен с гореща вода, а солта срещу ужилвания примерно просто се нанася като гъста каша на ужиленото място.


 

Коментари