Публикация

Как прането да не вреди на природата?

Освен с избора на перилен препарат може да помогнете в защитата на екосистемата, като следвате и няколко прости правила.


 

• Не е необходимо да използвате прекалено висока температура. 40 градуса е достатъчно, за да стане бялото истински бяло. Прането с вряла вода е изключение, например в случай на заразна болест.

• Пускайте пералната машина само когато е достатъчно пълна. Така ще спестите разход на перилен препарат, вода и енергия. Забравете за предпрането. При днешните прахове то на практика е ненужно.

• Не надхвърляйте посочената доза препарат. По този начин няма да получите по-добър резултат, а ще увеличите само количеството на изхвърляните вредни съставки. Оптималната доза обикновено е тази за леко или нормално замърсено.

• Добавяйте съвсем целенасочено специални препарати, например като тези за фино пране. Течните препарати натоварват пречиствателните станции и водните басейни в пъти повече от компактните прахове поради високото съдържание на повърхностно активни вещества (ПАВ).

• Имайте предвид твърдостта на водата при дозиране на перилните препарати. Дозирането според различните нива на твърдост на водата и степента на замърсяване на прането трябва да бъде ясно посочено и видимо върху опаковката.

• Употребата на омекотители стана честа практика в повечето домакинства. Наред с предимствата им да правят материите „по-меки” и да премахват статичното електричество, а също и приятния им аромат, те са изключително вредни за природата. Активните им съставки обикновено са катионни ПАВ. Вредният им ефект върху водните организми може да бъде изключен само тогава, когато е гарантирано биологичното пречистване на отпадните води в биобасейните на градските пречиствателни станции за отпадъчни води и е възпрепятстван директният им достъп до водоприемниците. Това за съжаление рядко е напълно осъществимо и затова тук отново идва нашата роля. Ако не можете напълно да се разделите с приятно ароматизираните дрешки, то поне използвайте омекотителя разумно и възможно по-икономично.

 

Коментари