Публикация

Разширените вени – болест на съвремието

Интервю с доц. Кузман Гиров, началник на Клиниката по съдова хирургия във ВМА.


- Доц. Гиров, изглежда, и разширените вени са болест на модерното време?
- Несъмнено заболяването се среща все по-често и е свързано със застоялия начин на живот. Преди 50 години хората на физическия труд са били много повече, сега предимно се работи на бюро. Вените са система, в която кръвта се движи не от сърдечните пулсации, а основно от движението на мускулите на долните крайници, както и от дихателните движения. И затова, говорейки за появата на разширени вени, обикновено акцентираме върху хигиената на труда. При хората, които работят прави и без да се движат, се получава венозен застой, клапна недостатъчност, като в началото се засягат повърхностните вени. С развитието на заболяването се увреждат тъканите, в последната степен се появяват варикозни язви.

- Как хората със „стоящи” или „седящи” професии да ограничат този ефект и само те ли са застрашени?
- Достатъчно е на всеки час да се поразходят, да се раздвижат, за да се преодолее този застой на кръвта. Освен тях застрашени са хората с фамилна обремененост. При пациентите с хронична венозна болест почти винаги установяваме, че в рода им има хора с разширени вени. Дълги години са страдали, някои са получавали емболии. Но тъй като по традиция това заболяване у нас се възприема като леко, често проблемът се игнорира.

- Какви са първите сигнали?
- Отначало започва леко – с болка и напрегнатост в долните крайници след продължително стоене прав. Това е още далечен сигнал. После следват още 6 стадия. В първия се забелязват малки разширени вени, метлички, наричат ги още паяжини. Във втория стадий разширените вени са видими. Третият стадий е на постоянните отоци по крайниците. Ако началните признаци, т.нар. тежки крака, се игнорират, в четвъртия стадий кожата променя цвета си. В петия и шестия се отварят язви, които са много упорити и се лекуват трудно, понякога с години.

- Какво означава да се вземат мерки навреме?
- Да не се стига до напредналите стадии, за да се установи, че наистина има проблем. Всяко оплакване би трябвало да ни заведе при личния лекар. Той може веднага да се ориентира, че има проблем с венозната система, и да препоръча лечение още на първите етапи с венотоничен препарат, какъвто е „Детралекс” например. Това значително забавя развитието на болестта. Венотоници влизат и задължително в медикаментозните схеми при лечението в различните етапи. Повече от 20 г. работим с „Детралекс” с добри резултати, с право е добил популярност. Често именно той е решението, не едни или други хранителни добавки, в които не се знае точно какво има, не са минавали контрол и изпитания.

 

Коментари