Публикация

Вкусът на живия огън

Летният сезон е в разгара си, а всеки уважаващ себе си пикник задължително включва барбекю. Думата дефинира както техниката на приготвяне на храната - уреда, така и самото угощение.


Макар да е спорно дали Колумб го пренася в Испания от Карибите, или са френските моряци, днес барбекюто е широко разпространено по целия свят. Естествено, обогатено и разнообразено от традициите и вкусовете на всеки народ.

Най-големите му фенове са в южните щати на Америка. Зад Океана дори си спретват и различни барбекю фестивали, като най-известните са в Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Диего и Нова Каролина.

Дори при нас да отсъства подобна показност, скарата заема почетно място в живота на българина. Вероятността да сте присъствали на празник, събор или някакво друго мероприятие, лишено от аромата на току-що изпечени кебапчета и кюфтета, е направо нищожна.

Скара присъства в почти всяко домакинство, а ако все още не сте се сдобили с някой от предлаганите на пазара уреди за печене на открито, то сега е идеалният момент да компенсирате пропуска. Разнообразието е огромно, а и сезонните отстъпки, които текат в момента, си заслужават. Можете да избирате измежду газови, електрически или на дървени въглища барбекюта.

Класическата повърхност за готвене е желязото, като се използват различни защитни покрития, в това число тефлонови и керамични. При барбекюто със скара храната се приготвя директно над въглените или газовите пламъци. Сосовете и мазнините падат върху тях и по този начин й придават онзи характерен вкус на пушено.

Специалистите твърдят, че няма нищо по-вкусно от храна, приготвена на жив огън. Може би и затова класическото барбекю остава едно от най-търсените, а вариантите при него са най-многообразни. Цените варират и зависят от големината, но за около 50-100 лв. можете да се сдобиете с много прилично барбекю. Стига, разбира се, да не се готвите да посрещате цял полк и да ви е необходима огромна площ за печене. Тогава ще ви трябва нещо по-професионално, а сумата може да стане трицифрена. Но за нормален пикник или градинско парти с около десетина приятели предлаганите размери напълно биха ви свършили работа. Достатъчно компактни са и се побират в багажника на колата за пикник.

Разнообразието не се изчерпва само с големината. Може да избирате между инокс и емайлиран метал. Съществена разлика няма и е въпрос по-скоро на лично предпочитание. Повечето модели от емайлиран метал са с капак с регулируеми отвори за приток на въздуха. Това, освен че може да предпази храната от ненадейни неблагоприятни метеорологични условия, и апетитно я задушава. Височината на хромираната скара се променя. Почистването на барбекюто след експлоатацията е лесно, тъй като емайлираната повърхност предпазва от залепване. Дървените въглища, които се предлагат на пазара, са ергономични, висококалорични и с минимална остатъчна пепел - само 3 процента. Горят без искри, без пушек и с продължителност минимум 3 часа. Можете да ги намерите в много магазини, включително и по бензиностанциите, а цените им са ниски.

Скарите на газ са със значително по-големи размери. Цените, на които те се предлагат, са също доста по-високи. При тях вместо дървени въглища се използват вулканични камъни, които се разполагат в коритото около газовата плоча. Газта ги нагрява, а терморегулаторът показва колко време трябва да бъде включен уредът. Камъните са от пречистена вулканична скала. След като бъдат загрети, те излъчват топлина подобно на жаравата. Предлагат се в пакети по 3 кг, които са достатъчни за около 10 ползвания на барбекюто. Цената, на която можете да ги намерите, варира около 15-20 лв. за опаковка. Периодичното обръщане удължава живота им, но когато побелеят, трябва да се подновят.

Барбекюто е чудесен начин за приготвяне на здравословно меню, тъй като не задържа мазнина. Това прави приготвената по този начин храна по-малко мазна и значително по-бедна на калории. Върху скарата можете да приготвите на практика всичко. Така и вегетарианците ще останат доволни.

 

Коментари