Публикация

Избегнете разширените вени

Според специалистите от 20 до 50% от жителите на планетата рано или късно стигат до варикозна болест.


 

Причината е застоялият начин на живот, затова разширените вени се появяват при все по-млади хора. Но има и добри новини - медицината не стои на едно място и днес съществуват много ефективни методи за борба със заболяването. Главното обаче е да се знаят няколко прости правила, които ще помогнат то да се предотврати, както и да се избегнат усложненията.

1. Не пренебрегвайте рисковата група
Както и при много други заболявания, при лечението на разширените вени голяма роля играе навременната диагностика. Ако заболяването се хване в ранен етап, много по-лесно ще се справите с него. Затова хората, които са в рисковата група, трябва да бъдат особено внимателни. Голяма роля тук има наследствеността, която се проявява при 60-80% от пациентите с варикоза. Ако ваши роднини (на първо място родителите) страдат от това заболяване, вероятността то да се появи и при вас е голяма. На второ място в рисковите фактори е седящата или стояща работа. Когато краката дълго време са неподвижни и във вертикално положение, на вените им е трудно да се справят с гравитационното налягане, което е причина кръвта да се застоява в долните крайници. За жените рисков фактор е бременността. Често проблеми с вените се появяват при хора с наднормено тегло и такива, чиято работа е свързана се тежко физическо натоварване. Най-добрият съвет е повече да се ходи пеша.

2. Профилактиката е най-доброто лечение
За съжаление рискът от разширени вени е заложен в самата природа на човека. Хората ходят на два крака, а не на четири, затова кръвта от краката трябва да се издига на значителна височина, преодолявайки земното притегляне. При варикозата вените се увреждат и губят еластичността си, вследствие на което диаметърът на кръвоносните съдове се увеличава. В резултат кръвта застоява и се нарушава пълноценното хранене на тъканите. За щастие човек се отличава от животните не само по изправения си вървеж, а и по интелекта си. Това означава, че може да се грижи за здравето си, без да чака появата на болестта. Най-добрата профилактика срещу варикозната болест е редовното натоварване на мускулите на краката. Ходене, бягане, плуване, каране на велосипед – всичко това ще предотврати появата на разширени вени. Специалистите твърдят, че особено полезно е изкачването на стъпала. Казано накратко – колкото повече работят краката ви, толкова по-малки са шансовете на разширените вени.

3. Помнете за навременната диагностика
Много хора смятат, че болките в краката и отоците в края на работния ден са нормално явление. Но това не е така. Ако подобни симптоми възникват често не след прекомерно натоварване, а след нормален работен ден, трябва да се отиде при специалист. Напълно е възможно това да е сигнал за проблеми с кръвоснабдяването на долните крайници. Колкото по-рано се обърнете към лекар, толкова по-добре. 

4. Не се занимавайте със самолечение
Дори и активно да провеждате профилактика, при наследствена предразположеност няма гаранция, че разширените вени ще ви подминат. Но днес в арсенала на медиците има много методи, които ефективно се борят с варикозата. Да не забравяме, че заболяването е не само здравословен, а и естетически проблем. Много хора обаче решават сами да се лекуват, прилагайки народни рецепти или съвети, прочетени в интернет или вестниците. Голяма част от тях са неефективни, докато вече има препарати, които действително могат да помогнат. Но тяхното приложение трябва да става под наблюдението на лекар.

 

Коментари