Публикация

Морето, плажът и Менделеевата таблица

Отново е лято, молбата за отпуска е в чекмеджето ни, а куфарите – готови за път. Отвсякъде ни преследват оферти с примамливи цени и обещания за райски кътчета.


 
Туристическите агенции обаче са по-скромни в словоохотливостта си, когато се стигне до думичката „екология”. Затова, ако твърдо сте решили да посветите скъпоценните си отпускарски дни на някое крайбрежие, послушайте специалистите океанолози. Те абсолютно безкористно ще ви разкрият съдържанието на най-посещаваните водни басейни. Естествено, за да нарушиш екологичния баланс на Световния океан, трябва сериозно да се постараеш, но човечеството се е справило доста успешно с тази задача. Днес удоволствието да се топнеш в чиста и прозрачна вода и да хапнеш безвредни морски дарове се е превърнало в късмет.

Черно море
Независимо от романтичния ореол на „най-синьото море” екологическата ситуация тук никак не е на ниво. И както изглежда, възстановяването й е физически невъзможно. Съотношението между площта на водосбора (реките, които се вливат в морето) и площта на самото море е най-неизгодно – 6:1, водообменът е много бавен. Към всичко това се добавят водите на Дунав, който пътешества през десет страни на Европа. Не е нужно да си специалист, за да видиш, че водата на черноморските ни плажове е кафеникава, а видимостта - не повече от 20 сантиметра. Затова е най-добре да се къпем при температури 20-21 градуса. Стане ли водата по-топла, микрофлората (причинител на инфекции) се размножава с утроен ентусиазъм.

Балтийско море
За съжаление къпането в него не е приятно. Причината е същата – мръсно е. Балтийската риба също не е с най-доброто качество. Основната вина не е на руснаците към екологията, въпреки че тя не се различава много от нашата. Главната причина е географското положение на Балтийско море. То е обкръжено от страни с развита промишленост – Норвегия, Швеция, държавите от Прибалтика. Из водите му се движат танкери, а заради ниската му температура прекалено бавно се възстановява след замърсяване.

Адриатическо море, бреговете на Тунис
Във водите на Адриатика и край плажовете на Тунис хлорофилът е над нормата – при температура над 25-26 градуса се наблюдава и цъфтеж. Морето е в тежко положение – заедно с водите на река По, в него попада и мръсотията на интензивната италианска промишленост. Само в края на 90-те години на миналия век обемът на изхвърлените отпадни води в Адриатическо море е бил десет пъти повече в сравнение със средата на века. Затова избягвайте затворените заливи и лагуни на Триест и Венеция.

Средиземноморските плажове на Франция, Испания и Италия
Средиземно море, естествено, може да изпревари всички по екологични показатели. Франция, Италия и Испания обаче са източници на три четвърти от промишлените и селскостопанските замърсявания, които попадат в морето. Скоро обаче саморегулацията му ще се изчерпа. Greenpeace вече бие тревога – един на десет плажа от участъка между Кан и Капри не съответства на нормите на Европейския съюз. Първите признаци вече са налице. Всички сме виждали по телевизията изхвърлени на плажовете мъртви делфини. Според еколозите популацията на животни, живеещи на плажовете – тюлени и средиземноморски костенурки, се е намалила два пъти. Като цяло, хапвайки морски продукти, няма да се отровите, но не прекалявайте, защото живакът и тежките метали, съдържащи се в тях, превишават нормите.

В същото време обаче плажовете край Крит, Гърция, Израел или Турция са най-чистите и „живи” от цялото Средиземноморие. Това са отлични места за любителите на екологичното къпане и свежите морски дарове. Няма промишлени предприятия, но бедата, с която и тук не могат да се справят, са полиетиленовите пликчета, които са бедствие за целия цивилизован свят.

Португалското крайбрежие и Мъртво море
Нискоотпадъчна промишленост, голяма дълбочина и при това – океан, него по-трудно ще го замърсиш. Покрай Португалия водата се пречиства от Гълфрстрийм. Мъртво море също е много чисто, но за морска флора и фауна не може да се говори. Водата е толкова солена, че в нея нищо не може да живее – нито риба, нито водорасли. Но пък ползата за човешкия организъм е огромна – солената вода лекува не само кожни заболявания, а и ревматизъм, депресия и др.

Сейшелите и островите в Карибско море
Уединени острови, далеч от цивилизацията – най-доброто място за къпане. Водата е идеално прозрачна. Покрай тези острови морето е топло целогодишно. Силните океански течения помагат да се възстанови биологичният баланс, дъното недалече от брега рязко потъва в дълбините, което не позволява да се застояват вредните отпадъци, въпреки че не са много – наоколо няма никакви промишлени предприятия, а танкерите минават надалече.

Индонезийския архипелаг (Бали, Малайзия), Сингапур, Австралия
Единственият източник на неприятности тук са морските обитатели. Общуването с медузата, наречена „морска оса”, често завършва плачевно. Трябва да се внимава и с кораловите рифове – допирът до огнения корал може да доведе в най-добрия случай до изгаряния. 

 

Коментари