Публикация

Топ 10 - еко бисери

Еколозите са направили рейтинг на най-чистите и най-замърсените туристически дестинации.


Според радетелите за опазване на околната среда най-чистият град на Земята е Кучинг в Малайзия. И това не е чудно. Хората водят живот, отдалечен от цивилизацията и екологичните й капани. Но вероятността да попаднем е там е равна на нула, затова ето класацията на най-чистите достъпни дестинации за предстоящата отпуска.

1. Швейцария
Който е бил в Швейцария, е наясно защо именно тази държава оглавява десетката на най-екологично чистите държави. Езера и планини, алпийска красота и най-вече – невероятна чистота. Това е Швейцария.

2. Норвегия
Любимка на еколозите, страната е потресаващо красива – фиорди, стръмни скали, водопади, ландшафт, който трудно ще видите на друго място.

3. Швеция
Съседката на Норвегия предлага гледката на Северното сияние, бели пясъчни плажове, планини, ливади и блестящ масив от 24 000 острова. Швеция стана втората страна в света, която въведе екотуризмът.

4. Финландия
Това е едно от последните места в Европа, което може да се похвали с недокосната природа – прекрасни гори и стотици девствени езера. Гостите на Финландия могат да видят слънце в полунощ, изумителни пейзажи, мечки и рисове.

5. Коста Рика
Разположена в Централна Америка, Коста Рика се смята за територия резерват, съхранила 27% от своите земи благодарение на целенасоченото им опазване, съхраняване на природата и създаването на национални паркове.

6. Австрия
Ако искате да научите нещо по време на отпуската си, посетете Kalchkendlalm, най-необикновеното училище в Австрия. То е разположено високо в планината, между покритите със сняг върхове. Тук можете да посетите курса „Хляб с масло”, да изпечете хляб, да издоите крава или да избиете масло.

7. Нова Зеландия
Екзотично и изключително чисто. В Нова Зеландия можете да направите пътешествие с каяк през националния парк Абел Тасман, да се насладите на заливи, плажове и скални носове. Палаткови лагери има по протежение на целия маршрут, затова можете да нощувате, където ви е приятно.

8. Латвия
В тази страна можете да изберете една от множеството открити ферми – животновъдни, за отглеждане на гъби, рибовъдни или за цветя. Ще останете запленени от чистотата. На туристите се предлага рядката възможност да отседнат в някоя от изключително интересните фермерски къщи, да яздят, да се разхождат пеша или да плуват с кану из многочислени кристални латвийски езера.

9. Колумбия
Южноамериканската страна привлича гости с огромно разнообразие от варианти за отдих сред природата. Можете да се заемете с дайвинг сред колумбийските коралови рифове (които са на трето място в света по своите размери), да видите снежни върхове, извисяващи се на 5000 метра сред вулкани, да се отпуснете в термалните води на естествени източници.

10. Франция
В тази държава има всичко – и големи градове, и недокоснати кътчета. Ориентирайте се към тях и ще си обясните защо Франция е влязла в десетката на най-чистите държави.

Коментари