Публикация

За водата с любов

Близо 2/3 от човешкото тяло са вода и ако тя не е в достатъчно количество, се затруднява протичането на биохимичните и електрохимичните процеси в организма. Всяка клетка и орган в тялото изискват определено количество вода, за да функционират правилно. Без храна човек може да живее и няколко седмици, но без вода – само няколко дни.


 

Всеки знае в една или друга степен тези истини, но масово продължаваме да не пием достатъчно вода. Въпреки че експертите алармират: водата разтваря веществата, включващи се в биохимичните процеси. Участва в процеса на пасивен транспорт на разтворени вещества в тъканите, има възлова роля за поддържането на постоянно осмотично и алкално-киселинно равновесие в организма и за изхвърлянето на отпадните продукти и токсини, получени при обмяната на веществата. Чрез потоотделянето водата участва и в процеса на терморегулация на организма. Немалка е ролята й и като фактор за поддържане на определени обеми и налягане като кръвното, вътреочното, вътремозъчното и др. Липсва ли тя – всички тези перфектни системи и баланси се развалят, срива се здравето ни.  Въглехидратите и протеините, които организмът ни използва като основни енергийни източници, се пренасят по кръвоносната система именно чрез водата. А пак благодарение на нея преработените вещества се отделят при уриниране.

Хората, които пият дневно поне 5 чаши вода, са заплашени много по-малко от инфаркт и сърдечни заболявания, сравнено с онези, които се ограничават до 2 чаши. След активен спорт често посягаме към разхладителни, обикновено сладки, газирани напитки, но водата категорично има много по-добър терморегулиращ ефект. Важна е и за състоянието на мускулите и ставите: водата е основният материал за образуването в тялото ни на специална течност, която е своеобразен смазочен материал, който пази от болезнени мускулни спазми. Нивото на кислорода в кръвоносната система е право пропорционално на количеството вода, която изпиваме. Колкото повече кислород има в организма ни, толкова повече мазнини ще изгаряме, за да генерираме енергия, и обратното - при недостиг на кислород ще преобразуваме по-малко мазнини в енергия, рискът да се чувстваме постоянно отпаднали и изморени е съвсем реален. Мозъкът също не може да функционира добре, ако кислородът, който достига до него чрез кръвта, е недостатъчен.

Ясно, вода трябва да се пие достатъчно, гласи логичният извод. Но няма как да не последва и въпросът – каква трябва да е водата? Коя точно да изберем сред бликащите, преливащи води всякакви, особено сега, в жегите, от всички блокове реклами? Тук специалистите дават може би малко неочакван за мнозина, но категоричен отговор: за поддържането на добро здраве е особено важно да пием най-вече прясна вода от чешмата. Тя, за разлика от минералната, не натоварва организма с високо съдържание на соли и е с неутрално РН, което е най-близко до това на вътрешната течна среда на организма. Иначе – водите трябва да се редуват, но във всяка схема, на 15 дни задължително и най-вече трябва да присъства пак тя – чешмяната вода.

Водата на София е една от най-добрите в Европа
Попитахме каква вода пият хората в града и региона с най-голямо потребление на животворната природна течност – в Софийско. От оператора - „Софийска вода“, слагат без притеснение своя подпис под тукашната водна визитка: водата на София е една от най-добрите в Европа, потвърдено и от ред авторитетни международни експертизи. Софийската вода извира от Рила планина, от над 2500 метра надморска височина и се събира в язовирите „Бели Искър“ и „Искър“. Питейната вода на територията на Столичната община е мека. Тя е с много ниско съдържание на калциеви и магнезиеви йони, затова не предизвиква образуване на котлен камък. Концентрацията на калций и магнезий във водата, която столичани пият, е 10-12 пъти по-ниска от нормата за питейни води. Важен е и рH показателят, който е определящ за възприемането на консумираната вода от организма. Софийската чешмяна вода е с приблизително рH = 7 рH единици, т.е. тя е неутрална и се приема най-лесно и естествено от организма, затова потребителите могат да я консумират ежедневно. Тества се в акредитиран Лабораторен изпитвателен комплекс, чиито изследвания се признават навсякъде по света. Извършва се всекидневен мониторинг на водата по целия й път и се контролира качеството й както във водопроводната мрежа, така и при водоизточниците. Всеки месец се правят над 10 000 анализа за над 50 показателя.

 

 

 

 


 

Коментари