Публикация

Идеи за по-забавен и екологичен свят

На пръв поглед някои от идеите изглеждат като научна фантастика. Всъщност проектите са съвсем реални и или ще се появят в близко бъдеще, или вече са осъществени.



Плаващи острови градове

Строителството на първия такъв обект вече започна. Островът държава е разработен от учени в института Seasteading в Сан Франциско. Специалистите решили да преустроят неизползвани нефтени платформи в неголеми автономни обитаеми комплекси, които ще се движат във водата с помощта на дизелови двигатели. На всеки 12 000-тонен остров ще може да живеят до 270 души. Един от авторите на системата за разплащане PayPal (човекът, който осигури на Марк Цукерберг началния капитал за създаването на социалната мрежа Facebook), милиардерът Питър Тил, вече вложи в бъдещото строителство 1,25 млн. долара. Първият плаващ хотел ClubStead с обща площ 34,2 хил. кв.м ще се отправи на път покрай крайбрежието на Калифорния  съвсем скоро.
 
Такси без шофьор

В най-голямото летище на Великобритания – „Хийтроу”, вече се движат първите таксита, които нямат водачи. При това не по релси, което е далече по-лесно, а по пътища, които са ограничени с бордюри. Датчици предпазват автомобилите-капсули от стълкновение, а специална програма ги води по маршрута. Системата ULTra се състои от 21 четириместни таксита, движещи се на електричество със скорост до 40 км/ч. Те возят пътниците от Терминал 5 до зоната за паркиране. Специалистите се надяват за в бъдеще такситата-капсули да напуснат летището и да тръгнат по улиците на Лондон.

Вестник за многократна употреба

Изследователи от Института по промишлени технологии в Тайван създадоха нов тип носител на информация - i2R e-Paper. На него може да се печатат текст и рисунки десетки пъти. Изображението се нанася с помощта на термопринтери, като принципът е подобен на този във факсовете. Устройството може да се използва до 260 пъти. Засега един лист формат А4 струва около 60 долара, а самият процес на отпечатване – около 2 долара. Когато електронният вестник влезе в серийно производство, цената му явно ще падне. А и милиони дървета ще бъдат спасени.

Комплекс и над водата, и под водата


Преди година руското архитектурно студио Remistudio победи в международния конкурс Radical innovations in hospitality, който се провежда в САЩ. Целта му е да извади на бял свят новите тенденции в развитието на хотелиерския бизнес. Проектът Remistudio е автономен комплекс, който може да обезпечи на обитателите си всичко необходимо в който и да е район, включително сеизмично опасен или в случай на наводнение. Плаващият комплекс има централна плаваща платформа от леки конструкции, снабдена с енергоблок и всякакви инженерни съоръжения. Около платформата са разположени оранжерии и жилищни помещения на площ от 3,2 хил. кв.м. Според журито на конкурса, в което влизат водещи специалисти, занимаващи се със строителство на хотели, Remistudio има всички шансове да стане реалност.

Самолет на ток

Компанията Pipistrel разработи четириместен самолет Taurus G4, чийто двигател се привежда в действие от акумулатор. При това летателният апарат, чийто корпус е направен от кевлар и карбон, може да развива до 185 км/ч. При маса малко над един тон самолетът има възможност да превозва товар до 400 кг. Taurus G4 вече лети, а авторите му получиха от НАСА награда от 1,35 млн. долара за създаването на най-икономичната летяща машина в света.

 


 

Коментари