Публикация

Хайде на палатка!

Платненото жилище ни доближава до звездите и звуците на щурците. Нощуването в палатка е веселяшко, но не и за мърморковци, които пият настроението на цялата компания по-бързо от комарите.


 

Палатката вече е лукс в много курорти по света. Започна се от кенийските лагери за сафари, сега вече в Азия, Австралия, Карибите... Палатките са обзаведени като в супер луксозен хотел със спа и безжичен интернет, а нощувката струва поне хилядарка.

Палаткуването и по нашето Черноморие съвсем не е евтино удоволствие. Десетачка минимум на човек отива на нощ само да си разпъне временното жилище в къмпинг, където може и да няма топла вода. Къмпингуването не е без пари и се предпочита и от по-заможните, тъй като е по-спокойно от претъпканите като консерва със сардели ол инклузив хотели.

Платненият дом се избира като всяко друго жилище, като целта е да се осигури комфорт. Трябва да се прецени къде и как ще я ползвате, защото има палатки за зима и лято, за планина и море, за ветровити и топли места. За колко човека да е и какви са финансовите ви възможности, защото луксозните са доста скъпи. Палатките трябва да бъдат разпънати още в магазина, за да се прецени коя е най-подходящата.

Всяка палатка си има нещо като ПИН код, който започва с името на материала. Следва число с буквата D, което показва плътността на нишката - колкото е по-голямо, толкова е по-висока плътността. Идват други букви, които показват вида на водонепропускливото покритие, например PU - полиуретан, а числото до тях е за нивото на водонепропускливост в милиметри. Колкото по-голямо е числото, толкова по-водоустойчив е слоят. Външното покритие се прави от 1000 мм нагоре. За нашите планини минимумът е 2000 мм. Крайните цифри обикновено показват теглото на материала на квадратен метър.

Добрата палатка е удобна, устойчива на вятър, не пропуска вода, проветрява се, има здрави конци, шевове и рейки. Обемът и теглото са важни, защото зависи дали ще се носи на гръб или в автомобила. Палатките са еднослойни и двуслойни, първите са по-евтини и естествено - по-некомфортни. Тунелните се разпъват най-бързо и лесно, куполните са по-стабилни.

Полугеодезичните конструкции са по-подходящи при лоши условия, но са по-тежки и сложни за разпъване. Геодезичните са най-стабилни, но са скъпи и се използват предимно за алпинизъм.
Къмпинг палатките са за поне трима души. Обикновено имат интегриран пришит комфортен под. При едни палатки се разпъва първо вътрешният слой, при други – външният. Вторите са по-практични и осигуряват по-добро проветряване.

Рейките също са важни. Най-тежки и крехки са от фибростъкло, по-леки са алуминиевите, най-скъпи и здрави са от карбон. Джобовете са полезна екстра, защото в тях се слагат много неща, които пречат на добрия сън. При продължително нощуване палатката е добре да е на сянка, тъй като слънчевите лъчи увреждат тъканта. А когато започне да пропуска, се импрегнира със специални препарати, препоръчвани от производителя. Палатката се прибира само суха и чиста, за да не се появят мухъл и миризми.

Разнообразието от палатки в магазините май е по-голямо от предлагането на пазара на недвижими имоти. Палатки има за всеки джоб и вкус. Но добрият летен покрив над главата е над стотачка.


 

Коментари