Публикация

Кой не трябва да седи зад волана?

Предлагаме ви кратък списък на най-рисковите шофьори.


1. Шофиращите след употреба на алкохол, наркотици или психотропни медикаменти. Тези вещества силно намаляват възможността за реална преценка, рефлексите и критичността, а фалшиво повишават самочувствието.

2. Млади хора, основно момчета, шофьори отскоро. Неуравновесеният все още характер, бушуващите хормони и желанието за демонстрация на „мъжество”, „смелост” и отлични шофьорски умения често завършват зле. Най-опасни са многолюдните тийнейджърски компании, пътуващи в нощните часове между малки населени места от заведение на заведение.

3. Водачи на мощни автомобили, използващи ги като компенсация на някакви личностни дефицити. Често колата при такива хора е придобита без сериозни лишения. Понякога са готови на пълни безумия на шосето, само и само да натрият носа на някого.

4. Отпускарските шофьори. Рядкото каране, при това само в извънградски условия, води до загубване на рефлексите и опита. Ако и автомобилът е уж на малко километри, но на доста години, рискът по него да има сериозни прикрити дефекти по спирачната система, гумите и ходовата част е висок.

5. Прекалено плахите водачи. Може да звучи като абсурд, но страхливото управление, например със скорост доста под разрешената при нормални пътни условия, е предпоставка за произшествие. Такъв автомобил изнервя останалите и те са склонни да го изпреварят неразумно. Не са редки и ударите отзад  при внезапно спиране на нелогично движещи се автомобили.

6. Шофьори в напреднала възраст. Физиологичните изменения, които настъпват в организма след 70-75 години, в комбинация с хроничните заболявания силно намаляват способностите за адекватни реакции на пътя. Част от най-възрастните шофьори не са запознати с актуалните правила за движение.

7. Управляващите 20-30-годишни коли-ветерани, закърпвани и ремонтирани пред блока, с подръчни материали и резервни части с неясен произход.

 

Коментари