Публикация

Лятото повишава риска от инсулт

Въпреки че е очакван и любим сезон за всички, лятото ни изправя пред много изпитания – високите температури са сериозна опасност за пациентите със сърдечно-съдови заболявания, особено страдащите от високо кръвно налягане, атеросклероза, както и хората, прекарали инфаркт, инсулт и др.


 

Защо летните горещини са опасни?
Поради горещината и засиленото изпотяване организмът губи повече течности и лесно се обезводнява, това от своя страна увеличава плътността на кръвта. Тя се движи по-бавно, трудно преминава през кръвоносните съдове и създава предпоставка за образуване на тромби и запушване на съдовете. Особено висок риск има във фината кръвоносна система на мозъка. Опасността идва, ако кръвното налягане рязко „скочи“ – тогава рискът от спукване на кръвоносен съд е много голям, особено при хората на средна и в по-напреднала възраст, при които кръвоносният съд е загубил своята еластичност, по вътрешността му са натрупани отлагания, които пречат на нормалното движение на кръвта. При рязкото повишаване на кръвното налягане увреденият кръвоносен съд не успява да се разшири, и вместо това се разкъсва и настъпва кръвоизлив. Когато е в мозъка, се нарича инсулт, а в зависимост от големината на съда, който се е спукал, кръвоизливът може да бъде с по-малки незначителни последици (микроинсулт) или със значителни последици и нарушения в мозъчната дейност (масивен инсулт), който е животозастрашаващо състояние.

За да се чувствате по-добре през лятото, ние ви препоръчваме:
1. Не излизайте навън в най-горещите часове на деня: между 11 и 17 часа.
2. Приемайте достатъчно течности – вода, сокове, студен чай, айран и др.
3. Не злоупотребявайте с кафето. Ако имате нужда от активиране и събуждане, по-добре наплискайте лицето със студена вода – освежаването е мигновено, а и сърцето ви е пощадено.
4. Избягвайте много студените и газирани напитки, особено ако сте склонни към тахикардия (учестен сърдечен ритъм).
5. Следете стойностите на кръвното налягане. Ако кръвното „играе“, консултирайте се с вашия лекар какви мерки да вземете.
6. Придържайте се към лек хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци. Избягвайте свинското месо и колбасите, за да не натоварвате допълнително кръвообращението с прием на излишни мазнини и сол.

Как да си помогнем?
Има много лекарства, които са насочени точно към намаляване образуването на тромби в кръвоносните съдове, но те се предписват при определена диагноза, преди и след операции. Природата също се е погрижила да ни даде естествено решение за поддържане на добро кръвообращение с по-нисък риск от образуване на съсиреци и запушване на съдовете – листата на дървото гинко билоба неслучайно са толкова популярни и от векове се използват като източник на младост и дълголетие, и тази популярност не е случайна. Приемът на екстракт от гинко билоба поддържа еластичността на кръвоносните съдове, тъй като е силен антиоксидант; намалява вискозитета на кръвта, подобрява нейната течливост и достигането й до най-фините и нежни кръвоносни съдове, които се грижат за храненето на мозъка. Ето защо гинко билоба е популярно средство за поддържане на паметта – по-доброто „хранене“ на мозъка се дължи на подобрената циркулация на кръвта в мозъчната тъкан – не само осигуряване на кислород и хранителни вещества, но и по-бързо отвеждане на отпадни токсични продукти. С помощта на гинко билоба кръвта е „по-млада“ – с по-малък вискозитет и съответно по-нисък риск от образуване на тромби и запушване на съдовете в мозъка.

За всички хора на средна и напреднала възраст със сърдечно-съдови проблеми е препоръчително да приемат и допълнително количество магнезий – този ценен микроелемент често не достига въпреки присъствието му в храната, поради по-слабото му усвояване в стомашно-чревния тракт, а и лесното му отделяне с урината, особено при диабетици или хора с високо кръвно налягане, редовно приемащи диуретици. Магнезият в комбинация с гинко билоба помага да се поддържа нормална сърдечна дейност, без излишен риск от аритмии, без болезнени мускулни спазми, а в допълнение - благотворно повлиява и високото кръвно налягане, тъй като „нежно“ разширява кръвоносните съдове и им помага безболезнено да поемат удара на повишеното налягане на кръвта.

 


 

Коментари