Публикация

Пътешествие до Банкок

Столицата на Тайланд лъха на приключение още от летището: от едната страна са висящите от металния покрив плакати, които любезно те приветстват в „Страната на усмивките”. От другата те следят стряскащите маски на огромни колоси с мечове – копия на стражите от Кралския дворец.


В парка пред хотела спокойствието на чужденците е осигурено, но само на метри отвън се редят предприемчиви мъже със своите – разпространени в цяла Югоизточна Азия – моторикши „тук-тук”. Не чакат и да ги погледнеш, а се втурват да предлагат обиколка из храмовете и другите забележителности. Цената за превоза е минимална, защото разчитат да ви замъкнат в някой от десетките магазини за естествена коприна, кожени изделия или скъпоценни камъни, откъдето да спечелят комисиона. Поема ни „случайно преминаващ студент”, който любезно ни съдейства да наемем „тук-тук”. Едва след втория храм, където ни карат заради това, „че е отворен само този ден в годината и вие сте страхотни късметлии”, се усещаме, че попадаме в схема. Пред третия ни заговаря „случаен турист бизнесмен”, който свойски споделя как с продажбата в Лондон на новозакупените скъпоценни камъни цялото му семейство ще живее заможно една година, а днес цените са много ниски и имаме изключителен шанс. Горките, само си загубиха времето – нито сме англичани, нито имаме възможност или идея за търговски авантюри. Туристическите гидове предупреждават многократно, че изгодната покупка на сапфири, рубини и диаманти в Банкок е в миналото – сега е възможно, ако не сте познавач и решите да направите удара на живота си, да получите за парите си шепа стъкълца.

Блясъкът на Сиам
Градът с едно от най-ужасяващите задръствания в света решава проблема си с няколко магистрали една над друга. Така Банкок може да бъде разгледан от нивото на 4-8-етажна сграда и с високоскоростния влак. Основните забележителности са разположени в Ратанакосин – Стария град, опасан от канали и реката Чао Прая. Не са за изпускане Храмът на полегналия Буда (дълъг 46 м и покрит със злато), който по никакъв начин не може да се снима в цял ръст, както и Храмът на зората. Около него се намират множество студиа за прочутия тайски масаж, който отпуска и лекува, а цените вървят от пет лева за рефлексотерапия на краката до 30-40 лева за цял масаж. Националният музей и къщата на търговеца авантюрист Джим Томпсън са още две спирки, които ще обогатят познанията ви за историята и цивилизацията на тази част от Азия.

Задължителен за еднодневно разглеждане е Големият кралски дворец, защото тук пред очите ви ще се разгърне целият блясък на далечното кралство. Ако не спазите стриктния дрескод (непрозрачни дълги панталони и туники с дълги ръкави и за двата пола), няма да ви пуснат и ще трябва да си наемете прилично облекло на входа. Зрелищният ансамбъл от храмове, ступи и пагоди е седалище на тайските крале от 150 години и е изражение на творчеството и таланта на местните занаятчии. Тук се намира Храмът на изумрудения Буда с прочутата статуя от XIV век, където се стичат поклонници от цялата страна. На няколко олтара отвън хората палят благовонни пръчици и поднасят дарове – плодове и оранжеви цветя – на някой от многобройните Буди.

Банкок е град на модата, нощните забавления, но и контрастите. Ще видите и живота на обикновените хора, и френетичните изкушения за заможните. В новия мол „Сиам Парагон” епикурейците могат да продължат приключението с местни кулинарни деликатеси в няколко ресторанта и супермаркета. Тук отскоро функционира Музей на восъчните фигури, Океанариум със 7 зони и над 30 хиляди морски обитатели и първото в Тайланд 4D кино.

Банкок и манията за рекорди
• Местните го наричат Крун Теп Маханакон, Град на ангелите, но церемониалното му име всъщност се състои от цели 21 думи.
• Той е най-топлият град в света, със средна зимна температура от 26 градуса.
• Тук преди време се продаде за 15 хиляди долара най-скъпият коктейл в света – „Рубинено” мартини, в който вместо маслинка искрял яркочервен камък от 5 карата с формата на сърце.
• Летище Суварнабуми има най-големия пътнически терминал (563 дка), най-дългата писта (4 км) и най-високата контролна кула в света (132,2 м).
• Във Ват Интаравихан се намира най-високият златен Буда - цели 32 метра. Строен е повече от 60 години от тухли и гипс и е украсен със стъклени мозайки и 24-каратово злато.
• Сегашният крал Н. Пр. Бумибол Адулядей от династията Чакри, известен като Рама IX, държи рекорда на Гинес за най-дълго царувал владетел – вече повече от 65 години.
• На половин час от Кралския дворец се намира и друго бижу – лятната резиденция Виманмек, която е най-голямата триетажна сграда в света, построена изцяло от дървото златен тик без нито един пирон в конструкцията. И тук, като в много музеи и храмове, посетителите се събуват по чорапи, за да разгледат интериора.
• Чатучак е най-големият открит съботно-неделен пазар с повече от 15 хиляди сергии върху 15 хектара и продължава да расте. Двеста хиляди клиенти на ден се пазарят за всевъзможни благини – дрехи и обувки, мебели и декорации за дома, сувенири и екзотични домашни любимци.

Плуващите пазари
По десетките канали, заради които Банкок е оприличаван на Венеция, има няколко уникални пазарища на открито. Тук земеделците доставят свежи продукти за разрастващия се град. Някои са прекалено туристически – като този, където е снимана една от сериите на Бонд, други – все още с преобладаващо местни посетители. Такъв е Талинг чан, където през 1999 г. е имало само бамбукови сергии за предлагане на нудълс, а сега са изградени 11 метални понтона, върху които хората се разхождат, разглеждат и пазаруват. В неделя сутрин лодките преливат от тропически плодове и всякакви зеленчуци, пробити орехи с кокосово мляко за разхлаждане и тонове храна – предимно хваната от реката риба, която се готви директно тук, в плаващите кухни. Често порциите се предлагат върху бананов лист. С лодка могат да се посетят наколните жилища по течението или ферма за орхидеи.

До плаващите пазари се стига евтино с 2-3 прекачвания с автобус или с гемия, наета от някой от кейовете на Чао Прая. Другият вариант за превоз в пренаселения град (с предградията жителите се изчисляват на 14 милиона) са такситата и е цяла наука да се справиш, без да те измамят. „Жълтите” са легални, доста чисти и имат ламиниран ценоразпис, затова избираме тях. Шофьорите учтиво питат дали искате допълнителна опция – да минат по най-високо построената магистрала, която е най-бърза, но се заплаща допълнителна такса.

Малко търговско пристанище преди 200 години, днес Банкок се съревновава по предприемачески дух, строителство и престиж със Сингапур и другите икономически тигри в района и е от най-атрактивните дестинации на Югоизточна Азия.

Полезно инфо
Националната валута е бат, разделен на сто сатанги. 1 лев е около 20 бата. За предпочитане е да опитате оттук да купите батове (от известното бюро на „Граф Игнатиев” в София), а там да обменяте през щатски долари, но има такси. На туристическите места и в курортите цените са сходни с тези у нас. Поне наполовина по-евтини са цените по пазари и закусвални, посещавани от местните.

Най-евтини са полетите до Банкок през Истанбул и ако билетите се купят с няколко месеца предварително. Хотели могат да се резервират по интернет. От летището до центъра има няколко варианта за придвижване – с градски транспорт, скоростен влак или такси (от 45 до 300 бата). На място могат да се намерят евтини хостели. Извън Банкок можете да изкарате много икономично с около 300 бата на ден (за нощувка в квартира, местна храна, вода, местен транспорт). Бакшишите не са, но пазарлъкът е задължителен на всички места без фиксирани цени.
Най-доброто време за посещение е между ноември и март, когато валежите са спорадични и кратки, а температурите – поносими за европееца.


 

Коментари