Публикация

По време на почивката не прекалявайте с удоволствията

Съвременните оферти all inclusive често са свързани с претоварване, приемане на доста по-големи количества храна и алкохол от обичайното.


Времето на летните почивки предразполага към разпускане, пътувания, понякога претоварване с храна или алкохол. В жегите някак неусетно се поглъщат по-големи количества бира, което не остава без последици за черния дроб. После се чудим как сме лепнали 2-3 кг отгоре и как ще ги сваляме, защото не ни стават някои от любимите дрехи. Всичко, което поемаме, се натрупва в нас, складира се под формата на мазнини. Затова казваме, че „дозата прави лекарството” - нещо в малко количество може да е полезно, а в голямо да се окаже вредно.

Правилата на здравословния летен режим включват прием на повече течности, сокове, изстудена минерална вода, лека храна - предимно салати от сурови зеленчуци, супи, месо или риба на скара. Желателно е да се ограничат тестените храни, шоколадът, маслото, някои калорични десерти и да наблегнем на плодовете.

Напоследък се отчита нарастване на консумацията на алкохол, особено сред младите хора, които не оценяват опасността от вредни последици. Основният орган, който бива атакуван, е черният дроб. Да не забравяме, че с теглото си от 1,5 кг той е най-големият орган при човека, а през него като „централна лаборатория” преминава всичко, което консумираме. Алкохолът не се изпарява, той се преработва в черния дроб. Всъщност първо малка част от него се разгражда още в стомаха до ацеталдехид (от който ни пламват бузите скоро след приема на алкохол). Резорбцията на алкохола се забавя от консумацията на храна, но се ускорява от газираните напитки, съдържащи въглероден двуокис. 90-98% от етиловия алкохол се метаболизират в черния дроб до токсичния метаболит ацеталдехид, причиняващ чернодробно увреждане и изчерпване на глутатиона в чернодробните клетки, необходим за дезинтоксикиращата функция на телесната ни „лаборатория” . Нарушеното окисление на мастните киселини обуславя натрупването на мазнини в чернодробните клетки с развитие на стеатоза, а засиленото колагенообразуване води до уплътнение и поява на фиброза. Не се ли вземат мерки своевременно, фиброзата напредва до цироза, която е краен стадий в увреждането на черния дроб. Затова алкохолът е в групата на токсичните вещества.

Рискът от алкохолно чернодробно увреждане зависи от продължителността на употреба и количеството. Една алкохолна единица съответства на 10 г етанол и се равнява на 30 мл концентрат, 100 мл вино или 200 мл бира. За допустими се считат количества до 50 г абсолютен (100%) етанол за мъжете и 20-30 г за жените. Приемът на повече от 160 мг етанол дневно в продължение на 10-12 години причинява развитие на чернодробна цироза в 70% от случаите. За рискови се приемат дози над 80 г абсолютен алкохол при мъжете и над 40 г за жените дневно (80 г етанол се съдържат в 200 мл концентрат, 700 мл вино или 4 бири х 500 мл). Лесно е да се запомни, че в една бира от 500 мл има 20 г чист алкохол. Една до две бири е количеството алкохол, което черният дроб при жените може да разгради без последици за функцията му. При някои хора преработващите ензими са с намалена активност и малки количества алкохол могат да причинят тежки увреждания. Известно е, че жените са по-уязвими.

Чернодробното увреждане, причинено от алкохола, се натрупва и прогресира с времето. Коварното е, че обикновено няма оплаквания и се открива случайно при направени лабораторни изследвания, показващи отклонения в чернодробните ензими - АСАТ, АЛАТ, ГГТ.

Острият алкохолен хепатит е тежко състояние, възникващо след запой, с интензивно пожълтяване и рязко влошаване на чернодробната функция. В тези случаи има и висок процент смъртност.
При данни за чернодробно увреждане преди всичко се прекратява напълно консумацията на алкохол и се включват хепатопротективни средства. Те са на растителна основа и подпомагат възстановяването на глутатионовите запаси в черния дроб, засилват регенераторните процеси. Особено подходящ в тези случаи е препаратът Хепасейв, растителен екстракт с мощно антиоксидантно и хепатопротективно действие.

Почивайте разумно, природосъобразно, не оставяйте алкохолът да определя настроението ви.

 

 

Коментари