Публикация

Вилата – склад или място за релакс

Сакралното лятно убежище на българина може да се обнови и осъвремени с по-малко средства и повечко желание


Къде са старите ви мебели от хола и спалнята? В семейната вила?! Там, където отидоха и неработещата кухненска печка, и другите развалени електроуреди (защото все някога ще потрябват за „резервни части”), и панелните радиатори (от които в бъдеще пожелателно време ще стане „идеална основа за новата ограда”), и кашоните с учебниците по политикономия и омалелите дрехи, и касетките с буркани от някогашни компоти? Вие ще продължите личния си списък на всички амортизирани „съкровища”, които ви се свиди да изхвърлите, продадете или подарите, но сега имате нов шанс. Съберете фамилията на бригада, примамете ги с пържоли на скара и прочистете основно и безпощадно лятната си къща само за два-три уикенда. След това се заредете с практични идеи за рециклиране на нужните мебели и я превърнете в дом мечта за своя отдих.

Първа стъпка: да изхвърлим и освежим
Не се превръщайте в роби на отдавна изслужили времето си вещи. Опаковайте в кашони всичко, което не ползвате и не можете да продадете в многобройните сайтове за стоки втора ръка, и ги оставете до контейнерите за смет. Не хвърляйте старите дрехи директно в кофата, защото сигурно са здрави и могат да послужат на други хора, които преживяват от това да сортират и предават за рециклиране. Задължително изгорете старите дюшеци, юргани, възглавници. Те са фрашкани с акари, плесени и незнайни зарази и при ползване могат само да ви разболеят. Закарайте на близката валявица пътеките, китениците, дебелите одеяла: това, че ги ползвате рядко, не означава, че не събират мръсотия. Чистотата е първата стъпка към освежаването на добрата стара вила и превръщането й в романтично гнезденце за релакс.

Неравностите, фугите и дупчиците по стената можете да поправите и сами, ако разтворите в препоръчаната върху опаковката пропорция готова циментова смес. На пазара има и акрилни пълнители, с които ще се справите още по-бързо и с минимум инструменти. И ако не можете да си позволите да обработите стените с качествени грундове и бои, ударете няколко баданарки с вар поне за дезинфекция. Ще кажете, че е архаично, ама не е: варта преживява ренесанс на Запад заради лесната си и евтина употреба и натуралния си произход. Ако ще нанасяте латекс, непременно и точно опишете актуалното покритие на консултанта в магазина. Той ще ви посъветва как да третирате основата и какъв продукт да вземете, за да не стане стената на юфка. Изберете светли тонове, които визуално уголемяват пространствата.

Погрижете се за подовите настилки: там, където имате здраво и качествено дървено дюшеме, нека майстор да го изцикли от слоевете стара боя. Измийте го перфектно с леко влажни кърпи, фугирайте с цветен силикон за дърво в подходящ цвят и лакирайте. Не се изкушавайте от евтините и смрадливи лакове, които съхнат с дни: ще ползвате пода с години, затова изберете от новите, технологични и модерни предложения на пазара. По-ниската цена не е в полза на продуктите, които ще ви затруднят и няма да ви предложат траен краен резултат. Подменете с лесно поддържащи се плочи от гранитогрес некачествените подове. Теракотата не е подходяща за външна употреба. Има и десени с дървесен вид.

Нека човек, който разбира, да ви прегледа електро-, водната и каналната инсталация. Пренебрегването на тези части от пъзела може да ви излезе скъпо впоследствие и да се наложи да ремонтирате върху направените вече подобрения.

Втора стъпка: С голямата метла – наред
Изкарайте си яда към шефа и върху пространствата около къщата: нищо от вехториите, които не сте ползвали в последните 5-10 години, няма да ви трябва и занапред. Дайте ръждясалите профили, печки и хладилници на събирачите на старо желязо и ще изкарате за една вечеря. Сортирайте дървените плоскости и черчевета и ги нарежете за горене в камината. От стари палети и дъски опитайте да сковете бордюри за цветните лехи или цели кашпи за билки и китки. Добрата стопанка ще проличи зад семплото, чисто и подредено пространство, а не зад купищата затормозени с еснафско минало вещи.

Колко практично! Направете от подръчни материали импровизиран стелаж в гаража или мазето, за да подредите инструментите, резачката, тримера и другите „играчки” на домашния майстор. Окачете на куки тези, които могат да висят, а за кутиите с бои и препаратите предвидете ниски рафтове. Върху подобни може да държите и касетките със саксиите, семената, дребните сечива. Велосипедите и зимното спортно оборудване също могат да се организират, окачени на стената. За авто принадлежностите предвидете етажерки на задната стена на гаража, а най-отгоре: масивен плот за съхранение на зимните гуми. За дизайна можете да се вдъхновите в магазините за инструменти и градинска техника. При монтажа се подсигурете с надеждни дюбели, конзоли, винтове, монтажно лепило. Пред ефирното изпълнение по-важна е здравината и сигурността.

Трета стъпка: Летен душ и още
Удобната, функционална баня не е приумица или глезотия, а част от качеството ни на живот. Дръжте си варела със слънчевата вода на двора, но ако модернизирате не на ужким, се налага да преустройвате и да вкарате тоалетната и банята вътре. Мислете конкретно и икономично за това подобрение: в повечето големи фирми за бани, а и в строителни магазини ще ви предложат безплатен дизайн. Изберете семпли, практични, лесно поддържащи се стенни и подови плочки, санитария и кранове: не претрупвайте, но и не претупвайте. С добър вкус и повечко обикаляне ще можете да намерите единични бройки или остатъчни количества на утвърдени марки, от които складовете искат да се освободят, и така ще се сдобиете с добър дизайн на приемлива цена. Влагоизолацията и качественото изпълнение са от водещо значение за дълготрайно ползване без аварии.

Каква идея! Не слагайте бойлера в банята, защото заема място и съществува риск от съприкосновение на влагата с жиците. По-естетично и функционално е, ако го монтирате в съседно помещение с достъп: над стълбището, в горната част на вградения гардероб в спалнята или във „въздуха” над банята. Внимание! Ако не живеете във вилата целогодишно, мислете отговорно за опасността от замръзване през зимните месеци. Направете надеждна топлоизолация!


Ода за майстора
Едно нещо обаче не мога да ви препоръчам дори срещу приличен хонорар: къде да си намерите добър изпълнител за ремонта. Професионалистите с тапии отдавна работят в чужбина, но след взрива на строителния балон доста хора вече се връщат. Дано случите на такъв – с висок стандарт на работа, защото, както знаем, у нас за такъв се провъзгласява всеки средно сръчен мъж, който знае от коя страна се държи отвертката, а после хич не му пука, че душкабината е протекла заради лоша връзка на сифона. В интернет можете да се информирате и колко върви заплащането за различните дейности и услуги. Спазарявайте се по-добре за свършена работа, отколкото на дневна надница. Грамотното е да сключите договор с майстора, но ако не сте пострадали от некадърници, ще ми се присмеете. Препатили съветват сами да купувате необходимите материали и да давате малък аванс за труда, а основната част от плащането да става след извършване на договорените етапи на ремонта. Фирма за ремонти ще ви излезе по-скъпо, но ще осигури този лукс плюс счетоводна отчетност.

Непременно обиколете строителните хипермаркети – освен изгодни промоции те ще ви предложат много лесни за ползване модерни и технологични материали и продукти. Така ще можете да извършите сами част от поправките и да спестите немалко средства за покупка на необходими вещи и допълнителни аксесоари. Поставете доброто начало, а поддръжката е доста по-лесна. И гонете всеки, който иска да върне вехтошарника обратно в живналото ви ваканционно убежище.

 

 

 

Коментари