Публикация

Къде да заведа гостите си от чужбина...

„Къде да заведа гостите си от чужбина?” – този въпрос си задават много от „летните” българи, които си идват от цял свят за ваканцията, и обикновено пътуват из страната с приятели и роднини.


Без колебание номер едно в предложенията може да е Трявна. Градчето спокойно се конкурира с най-привлекателните планински селища в Европа. Личи си, че туристическото предлагане на все по-добро ниво е цел, преследвана последователно, а направеното веднъж, не се занемарява. За родния турист хубавата изненада започва с чистотата, зеленината, многото цветя - не сме разглезени с такова стопанисване на селищата, напротив. Допреди петнайсетина години в Трявна най-големият проблем беше настаняването. Сега малките хотелчета, както и ресторантите са на всяка крачка и здравословната конкуренция си казва думата. Не липсва и луксът – в четиризвездния хотел с външен и вътрешен басейн и прекрасно разположение. Мнозина предпочитат къщите за гости – и те са многобройни в градчето, както и в околните села, до които пътищата са добри по нашите стандарти. Пълна информация за настаняването и атракциите ще намерите в общинското туристическо бюро на тел. 0677 62247. Пак там се допитайте и кой от трите добре обозначени пешеходни маршрута да изберете - по тях до с. Боженци са 2 часа.

И да не сте фотоманиаци, за стената ви във Фейсбук кадърът ще е сто процента ретро идилия - в Райковата къща може да се щракнете за поколенията в съвсем автентични някогашни одежди. Музеят на дърворезбата пък пази легендарната история на първия ни художествен конкурс, както и приказните тавани, останали като безценно свидетелство за таланта и класата на двамата съперници в облога. Тревненската иконописна школа от стари времена е прочута по цяло Българско, а днес в първия у нас музей на иконописта над 160 оригинални произведения представят сътвореното от шестте фамилии зографи. В дарения от царица Йоанна през 1943 г. параклис е съхранена и обстановката на старите иконописни ателиета. За туристите са особено интересни действащите работилнички – иконописна, резбарска, кожарска, бакърджийска, за народни носии. Едва ли ще подминете екзотичния майсторлък на двама млади художници, които ще изпишат името ви върху... оризово зърно. Неочаквано, но в центъра на града има дори музей на азиатско и африканско изкуство, експонирано с респектиращ вкус в сградата на старата баня.

Планирате ли да сте в Трявна скоро, ще попаднете във вихъра от музика и танци на  Международния фолклорен фестивал – тази година ще е на 27 юли. И да не пропуснете – в много приятната обстановка на модерната пивоварна досами пенливата река се лее жива бира. Има за всеки вкус, но „Трявна” е единствената бира с ухание на чубрица.

Чудодейният въздух в Тревненския Балкан лекува белодробни болести, това е доказано отдавна и неслучайно пак царица Йоанна прави там детски санаториум, който съществува и сега. За тези, които разполагат с повече от един уикенд време, е предложението да отидат до един от 27-те природни парка у нас – „Българка”. Маршрутите не са много трудни, добре маркирани са. Най-добре е обаче, особено ако сте по-неопитни, да тръгнете с планински водач. Да го намерите ще ви помогнат в Регионалната туристическа асоциация „Стара планина” в Габрово, там се обърнете и за актуална информация, както и при нужда от специфична услуга. Телефоните са 066 807137,  0887 258042 и наистина можете да разчитате на професионалистите от екипа на изпълнителния директор Силвия Хинкова. Впрочем вече 10 години асоциацията провежда конкурс за качеството на туристическите услуги в целия регион – включващ още Габрово, Троян, Тетевен, Априлци, Севлиево, Дряново и др. Престижният знак за качество се присъжда за всеки вид туристическо предлагане и може да му се доверите, ако го видите в къща за гости, ресторант, хотел, атракция и т.н.

От Трявна през с. Царева ливада пътят води до Дряновския манастир. Може да преспите в хотела и да поемете по екопътеката „Виа Ферата”. Целият маршрут е 4-часов и завършва отново до светата обител. Не е подходящ за малки деца, тъй като има опасни места. В платото на манастира са руините на римската крепост Дискодуратера, част от древния търговски път от Никополис ад Иструм към Константинопол и Мала Азия. Леко свърнете от пътя за Габрово и сте в Боженци - никога няма да съжалявате. Калдъръмените улички, чемширените дворчета и, разбира се, невероятната архитектура пазят ритъма и обаянието на едно отминало, бликащо от градивна енергия патриархално време. (Тук е мястото за реплика към общинарите: преживяването ще бъде по-пълно и туризмът само ще спечели, ако достъпът на коли в архитектурно-историческия резерват бъде забранен.) И в Боженци изборът на места за преспиване и за хранене е много голям, има за всеки джоб. Сред музейните ценности, които нe бива да пропуснете в това магично местенцe, е и единствената запазена на Балканския полуостров менгема – действаща работилница за извличане на пчелен восък. Изобщо няма никакъв риск да скучаете в Боженци - културният календар през летните месеци е особено богат.

 

Коментари