Публикация

Лекарите в Токуда спасиха по безкръвен път бременна с животозастрашаваща малформация в мозъка

Екип инвазивни кардиолози и неврохирурзи от Токуда направиха уникална операция и спасиха майката и нероденото й дете


Бременна жена в 4 месец с опасност за живота в следствие на кървяща артерио-венозна малформация в мозъка бе спасена от екип инвазивни кардиолози и неврохирурзи от МБАЛ „Токуда Болница София”. Мултидисциплинарният екип приложи сложна ендоваскуларна /вътресъдова безкръвна/ техника без отваряне на черепа и запечата кървящата структура със специално високотехнологично лепило.

28 годишната жена постъпва по спешност в японската болница на 16 август в ранния следобед след поредица от епилептични припадъци и непосредствен риск както за нея, така и за бебето й. Последвалите спешни изследвания и скенер на мозъка показват кървяща вродена малформация. Проблемната зона се оказва разположена на изключително труднодостъпно място, което не позволява отворена хирургия поради високия риск от усложнение и засягане на важни центрове на централната нервна система. Отворената операция би поставила като необходимост прекъсване на бременността, което е и водещата причина да бъде избран авангардният подход в името на живота на майката и детето й.

Мултидисциплинарният екип от инвазивни кардиолози и неврохирурзи по спешност предприема ендоваскуларната интервенция, която е осъществена изключително успешно и кървящата артерио-венозна малформация е емболизирана  /запушена/ чрез вливане на специално вътресъдово лепило. Жизнените показатели на бебето бяха обект на постоянно мониториране.

„Процедурата беше много сложна поради техническите предизвикателства да се достига до увредения участък дълбоко в мозъка и заради високия риск от инсулт”, разказва д-р Славомир Кондов , началник на отделението по Неврохиругия в Токуда.  Допълнително предизвикателство беше и грижата за бебето на бременната млада жена, което трябваше да бъде предпазено от постоянното рентгеново облъчване, необходимо за процедурата.

„Наистина сме щастливи, че успяхме да спасим живота на тази млада жена и не само това, но запазихме живота и на нейната рожба, което при отворена операция вероятно не би било възможно” допълва доц. Иво Петров, началник на клиниката по Кардиология и ангиология и национален косултант по Инвазивна кардиология.

В момента пациентката и бебето й са вън от опасност за живота, без никакъв неврологичен дефицит и се възстановяват под грижите на лекарите в отделението по Неврохиругия в японската болница.

Началниците на отделенията по Инвазивна кардиология и Неврохирургия в Токуда – доц. Иво Петров  и д-р Славомир Кондов рутинно извършват подобна емболизация на мозъчни тумори и съдови малформации.

 

Коментари