Публикация

Митове за красотата на кожата

Високите температури и изгарящите слънчеви лъчи не са първи приятели на кожата. Затова от интернет форумите ни засипват със съвети как да се предпазим, но някои от тях не само че няма да ни помогнат, ами могат и да ни навредят. Дерматолози опровергават най-разпространените митове, касаещи грижата за кожата през лятото.


1. Солариумите са по-безопасни от слънцето.
Не е вярно! Ултравиолетовите лъчи на солариумите са десет пъти по-силни от слънцето и съответно по-вредни. Това е един от най-опасните митове, затова трябва да сме добре информирани.

2. Няма смисъл от слънцезащитни кремове в облачни дни.
Даже в облачните дни ултравиолетовите лъчи достигат повърхността на Земята. Затова през лятото трябва да се използват слънцезащитни продукти всеки ден.

3. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор SPF, толкова по-добре.
SPF факторът защитава само от UVB лъчите, а кожата се нуждае още и от антиоксиданти. Високият фактор SPF дава лъжливото усещане за безопасност. Факторът не е толкова важен, колкото нанасянето на слънцезащитния продукт през два часа. Ако излизате от морето или басейна, или се потите повече, повторното му нанасяне е задължително.

4. Прекалено съм млада, за да се разболея от рак на кожата.
За съжаление това не е така. Най-опасната форма на рак на кожата – меланомът, понякога е причина за смърт при жени между 20 и 29 години. Затова не забравяйте да се пазите от слънцето и не си позволявайте да изгаряте.

5. Загорялата кожа изглежда по-здрава.
Загарът е първият признак за въздействието на слънцето върху кожата, затова не може да бъде признак за здраве.

6. Маслото помага при изгаряне.
Този мит се разпространява от десетилетия и продължава и до днес. Най-добрият начин да намалим болката след изгаряне е да полеем пострадалата кожа с хладка вода. При силно изгаряне задължително се обърнете към дерматолог. Запомнете – масло или олио не се слагат на изгоряла кожа. Само ще усложните ситуацията.

7. След бръснене космите растат по-бързо.
Това е поредният мит. След бръснене космите не растат по-бързо, но стават по-здрави и тъмни. Съвременната козметика, а и салоните за красота вече предлагат много варианти, за да се отървете от ненужното окосмяване.

8. Всеки ден трябва да се използва скраб.
Днес много е разпространен митът, че всеки ден трябва да почистваме кожата си със скраб. Той обаче може да стане причина за възпаления и да раздразни кожата. А това ще елиминира очаквания ефект. Скраб може да се ползва не по-често от веднъж в седмицата, а пилингът трябва да се прави само в лицензиран салон.

9. Сапунът е най-доброто почистващо средство.
Когато миете лицето си със сапун, вие отделяте от него защитния слой мазнина, което никак не е препоръчително. Вместо сапун използвайте специалните средства за почистване и овлажняване на кожата.

10. Упражненията за мускулите на лицето ни подмладяват.
Лицето е единствената част от тялото, където мускулите са прикрепени непосредствено към кожата. Постоянните упражнения и разтягане ще доведат до още повече бръчки, които обикновено се наричат мимически.

 

Коментари