Публикация

Яйцата - все по-полезни

Сегашните яйца бяха признати за един от най-здравословните продукти.


През последните 30 години те са станали по-полезни заради по-малкото съдържание в тях на мазнини и калории, по-богати са на витамини и минерали. Причината според експертите е, че храната на кокошките се е подобрила през последните десетилетия. Учените твърдят, че жълтъкът е останал с предишния си размер, но белтъкът се е увеличил. Специалисти от министерството на здравеопазването във Великобритания са установили, че в днешните яйца има със 70% повече витамин D и два пъти повече селен, което снижава риска от рак, сърдечно-съдови заболявания, безплодие и инфекции. Мазнините в яйцата са намалели с 20%, калориите – с 13%, а холестеролът – с 10%. Сега яйцата съдържат средно 66 калории, а преди 30 години те са били 91.

Коментари