Публикация

Две е по-добре от едно

Храните често са по-полезни, когато се съчетават. Различните вещества се комбинират помежду си и така се увеличават полезните им свойства.


Ето две комбинации, които са вкусни и здравословни:

Броколи и горчица
Броколите са добър източник на витамин С, антиоксиданти и съединение, наречено сулфорафан. То има антиракови и антидиабетни свойства. Усвояването на сулфорафана е по-добро в присъствието на ензим, който се съдържа в горчицата. Комбинацията от броколи и горчица може да се пребори с  бактериалните инфекции в уринарния тракт, отделителната и храносмилателната системи.

Домати и зехтин
Доматите съдържат витамин С и антиоксиданта ликопен в значителни количества. Той понижава риска от катаракта, остеопороза, рак и т.н. Маслиновото олио също е богато на антиоксиданти и спомага за образуването на HDL (добрия холестерол) в организма. Ликопенът се усвоява по-добре в присъствието на зехтин, което е много полезно за сърцето. Комбинацията пречиства кръвта и разтваря камъните в жлъчката. Също така се подобрява чернодробната функция при синтезирането на протеини и детоксикацията на организма. Доматите със зехтин са полезни и при хипертония.

Коментари