Публикация

Стомахът и суровите храни

Интервю с д-р Нестор Мерджанов, гастроентеролог в МБАЛ „Св. Анна” – Варна.


Д-р Мерджанов, през зимата товарим стомаха с повече мазни храни, но и обичайното лятно меню с по-леки, витаминозни и полезни продукти също има своите предизвикателства. Сега е моментът да поговорим за тях.
Обикновено храните, за които казваме, че са полезни, съдържат повече фибри и намаляват холестерола, понякога затрудняват работата на храносмилателния тракт и предизвикват странични ефекти. Най-неприятен като усещане от тях е метеоризмът – подуването на червата от образуваните в тях газове. От една страна, причината е въздухът, който поглъщаме, докато се храним. Това става най-вече когато приемаме храната бързо, когато се пият течности със сламка. Газираните напитки също предизвикват подуване на червата. Най-важни за метеоризма обаче са нормално живеещите вътре в дебелото черво микроорганизми. Те разграждат приетите груби целулозни храни - каквито са плодовете и зеленчуците – и при този процес се образуват газовете, които раздуват червата.

Фасулът е всеизвестен причинител на споменатото неудобство, кои са другите проблемни в това отношение храни?
Останалите бобови – грах, леща, също сладки картофи, лук, арпаджик, ряпа, репички, зеле. От плодовете най-често газове предизвикват ябълките, прасковите, сливите. Трябва да споменем и пшеницата, царевицата, пълнозърнестите продукти.

През този сезон диетолозите препоръчват разтоварващи и детоксикиращи диети, а те са основно с плодове и зеленчуци.
Вариант е да се избягват съдържащите повече целулоза. Такива са например цитрусовите плодове, които са в същото време и кисели. По-лесно усвоими са бананите, ябълките - обелени или печени. Ефектът на целулозата върху стомашно-чревния тракт се редуцира и ако се белят краставиците и доматите. Има различни медикаменти, които могат да помогнат при появата на такъв проблем. Подходящо е приемането например на ензимни препарати, които подобряват смилането на храната, препарати, съдържащи симетикон, също активният въглен. Аз препоръчвам и препарата „Комфортекс”, който е на билкова основа. Приема се два часа след хранене и премахва газовете и чувството за подуване и тежест.

Може да се взима и когато симптомите се появяват рядко, при консумиране на по-тежка храна. Но когато метеоризмът е съчетан с някакво по-сериозно заболяване или функционално нарушение (каквото е синдромът на дразнимото дебело черво например), добре е споменатите препарати да се приемат по-продължително. Те могат да се взимат комбинирано. Ензимните препарати и „Комфортекс” са с добър ефект при функционални проблеми в стомашно-чревната система. Препоръчваме медикаментите да се съчетават и със съобразен хранителен режим. Освен че трябва да се намалят продуктите, съдържащи много целулоза, съветът е да се приемат по-често по-малки порции, за да имат време стомахът и червата да преработят храната.

Към кои по-щадящи храни да се насочи човек със склонност към метеоризъм?
Например по-крехко месо, риба, млечни продукти (когато няма непоносимост към млякото заради недостиг на ензима лактаза). Особено се препоръчват киселите млека, които съдържат и пробиотични бактерии. Термичната обработка улеснява усвояването на храните. Например печени ябълки и дюли препоръчваме на болни с тежки гастроентероколити. Изобщо при варенето и печенето на продуктите дразнещият ефект се намалява. Това се постига и ако се променят навиците за хранене – то да не е „на крак”, да се сдъвква добре храната, да не преглъщаме бързо, при което се поема и въздух. Добре е да се избягват газираните напитки или поне да не се прекалява с тях, пиенето със сламка, както споменах, трябва да се избягва и така неприятният метеоризъм ще се ограничи.

Споменахте за функционалните нарушения. Могат ли да преминат в по-сериозни?
Според международни проучвания от синдрома на дразнимото дебело черво страдат между 10 и 20 процента от хората. И когато това функционално заболяване се съчетае с по-груба храна, оплакванията се засилват. Синдромът на дразнимото дебело черво, метеоризмът, както и изобщо функционалните нарушения са неприятни, човек страда от тях с години, но за щастие те не прогресират, не водят до сериозни увреждания. Те са свързани със стреса, с нарушена инервация на стомашно-чревния тракт.
С д-р Мерджанов можете да се свържете на тел. 0888 229496

Коментари