Публикация

Пътешествие из Европа с влак

Искате ли да попътувате из Стария континент комфортно, без да се изнервяте от задръствания, без да сте ограничени от тясното пространство на автомобилното купе и без да спирате за почивка?


Ами, хванете влака. Напевното му тракане, красивите местности, през които минава, удобството да се разходиш и разтъпчеш са сред предимствата на железницата. И не само. Оказва се, че билетите за най-предпочитаните маршрути излизат доста евтино, особено ако пътувате в група.

Отстъпки и атрактивни оферти
Около 30-35% е намалението за групи от 6 души нагоре. Децата също ползват отстъпка: половината от цената на билета за възрастен. При международните пътувания обаче всяка отделна железница на съответната страна определя намаленията и цените. Има няколко интересни предложения, които ни представи Антоанета Гълъбова, ръководител на отдел „Маркетинг и тарифи” в БДЖ.


Такава например е офертата City Star. Тя е валидна, когато пътуват заедно до 5 пътници, като билетите задължително са за отиване и връщане. Предложението е много изгодно, защото цената за един пътник е доста по-ниска от редовната, а всеки следващ член на групата заплаща 50% от цената за билета на първия пътник. Ще илюстрираме с пример. Ако един пътник си вземе билет за Виена – нормалната цена за него ще е около 150 лв. в едната посока. По програмата City Star обаче цената за билет от София до столицата на Австрия и обратно ще е 207 лв. А двама пътници плащат 310 лв. отиване и връщане. Офертата е резултат от редица двустранни спогодби. БДЖ са сключили такива с Австрия, Германия, Унгария, Чехия, Словакия, Русия и Украйна.


Предложението Balkan Flexipass е насочено към младите хора и дава възможност на желаещите гъвкаво да разполагат с времето си, пътувайки из целия Балкански полуостров. Закупува се един билет, който е валиден за територията на Румъния, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина. Той може да е за пет дни в рамките на 1 месец, в които пътникът произволно избира до къде да хване железницата.

Цената на такъв билет за младежи до 26 г. е 103 лв. Т.е. за тези 103 лева човек може да пътува в рамките на един месец пет дни, които не е задължително да са поредни. Да отиде до Белград и да поостане няколко дни, след това с влак да се отправи към Скопие, после до Солун и Истанбул и накрая да се върне в София например. Такава оферта има и за 7 дни в рамките на един месец. Тя струва 137 лв. за младежи и 235 лв. за възрастни. На билета е отпечатано календарче, което се попълва. Като има една особеност - ако пътуването започва след 19:00 часа, може да се запише следващата дата, за да не се губи един ден заради късното тръгване.


Подобни отстъпки предлага и офертата Inter Rail Global Pass. Тя е валидна за територията на цяла Европа без бившите съветски републики. Ако сте до 26-годишна възраст, имате възможност да изберете 10 дати (в рамките на 22 дни), през които екскурзията с влак из Стария континент ще ви излезе 502 лв., за възрастен цената е 745 лв. Един месец нонстоп пътуване, което позволява всеки ден да се качваш на каквито влакове пожелаеш, стига да имаш сили, струва 825 лв. за младежи и 1248 лв. за хора, навършили 26 години.

Как се правят резервации за задгранични пътувания
За международни пътувания БДЖ има отворени агенции, които издават билети. В София тези бюра са две: Центърът за комплексно транспортно обслужване в подлеза на НДК и на гара София. В още 15 окръжни градове има такива бюра, които издават билети за пътуване в чужбина. 


Резервация и закупуване на билети доскоро са се предлагали само за влаковете, които тръгват, пристигат или минават транзит през България. „Само за тези влакове ние имаме т.нар. контингенти – определен брой места, които можем да продаваме и за които да извършваме резервация. Предварителната продажба е 2 месеца преди датата на пътуване” – уточни Антоанета Гълъбова. Могат да се издават билети за седящи, за спални и за кушет места.

Вече обаче е достъпна услугата за  резервация на пътуване с влакове извън страната. „За целта сме сключили договор с немските железници и ползваме три техни терминала, които работят в България. Оттам ние можем да издаваме билети за цяла Европа дори и за високоскоростните влакове. Такива агенции има в София, Русе и Бургас”, допълни нашата събеседничка. На този етап все още няма достъпна система за онлайн резервация, тъй като създаването й изисква допълнително финансиране.

Дестинация
Сред най-предпочитаните дестинации от българите, които избират да пътуват с железопътен транспорт, са Истанбул, Белград, Виена, Будапеща. Билет до турската столица с резервация за кушет ще ви излезе около 60 лв. За Белград се предпочитат еднопосочни билети, като цената е около 42 лева. Оттам се правят международни връзки със страни от Западна Европа, но най-често с Унгария и Австрия. Според служителката на БДЖ за Гърция също е имало голямо търсене, но повече от година трафикът е преустановен. Оттам са спрени всички международни влакове. 


Летният сезон по принцип е активният за международните жп пътувания. Така например железниците от Русия и Украйна до Варна и Бургас са пълни, като непрекъснато се прикачват допълнителни вагони. Ако преходът е нощен, се предпочита спалното място, особено за далечни разстояния. Пътят до руската столица например е около 52 часа, а цената на еднопосочен билет със спалното място е 240 лв. С програмата City Star един пътник ползва влак в двете посоки за 440 лв., а двама дават 700 лв. за отиване и връщане.

Рекламации и връщане на билети
Възможно е да се връщат изцяло или частично неизползвани билети, като сумата се възстановява. На всеки може да му се наложи да преустанови пътуването си. „Билетът обаче трябва да се завери, че не е използван. Например пътувате по дестинация София - Мюнхен. В Будапеща обаче се налага да преустановите пътуването и трябва там на място да заверите, че не сте използвали изцяло билета – до Мюнхен, а само до Будапеща” – акцентира нашата събеседничка. След връщане в България се подава молба за рекламация на билета и се възстановява сумата. Максималният срок за връщане на билета е до един месец след последния ден от валидността му. Ако въобще се отказвате от пътуване, при закупен билет в спален вагон трябва да предупредите поне 24 часа преди пътуването, за да може билетът все пак да бъде продаден.


Коментари