Публикация

„Храни се като бедняк, за да живееш сто години”

Постите не са изтезание, което трябва да издържим на всяка цена.


Те са осъзнат акт на физическо ограничение и духовно пречистване, подканващи ни да се обърнем към себе си, да се смирим и да изгоним злите сили от тялото и душата.

Дори и да не спазваме пости по религиозни причини, летните горещини са идеалното време да изтупаме менюто си от нездравословните промишлено преработени продукти, да разтоварим организма от шлаки и токсини и дори да добием някои трайни и по-полезни навици в семейното хранене.

Нека не забравяме, че поради консумирането предимно на чиста, растителна храна нашите прародители не са познавали много от болестите на днешната цивилизация. Месото присъствало на трапезата им след коленето на прасето през декември и агнешкия курбан на Гергьовден. Дори и в периодите извън църковните пости те хапвали оскъдно и просто – домати, чушки, лук, ябълки, сливи; зеленчукови яхнии и туршии, боб и леща, ошав и домашен пълнозърнест хляб, мед и ядки, малко млечни продукти и яйца. Плодовете на земята, съчетани с многото движение, свързано с изпълнението на различните домакински и селскостопански дейности, осигурявали здравословен живот.

На трапезата в библейски времена
В древните анали са описани много от битовите и хранителни навици на хората: в Близкия Изток например някога се употребявали предимно ечемик, пшеница, маслини, сусам, плодове и зеленчуци. Сред основните храни бил хлябът, който се приготвял от зърнени култури без закваска и само скотовъдците имали мляко и производните му в менюто. За готвене обикновено се влагало маслинено (дървено) масло – елей, или зехтин, както го наричаме сега. В Палестина обичали зеленчуците: краставици, лук, чесън, както и плодовете: ябълки, портокали и нарове. Важно място в кухнята заемали бобовите растения – нахут, грах и леща. По-късно започнала да се консумира и рибата. Само богатите си позволявали да имат редовно мръвки на трапезата – и всички знаем за подаграта и затлъстяването, от които страдали кралете. Обикновените хора хапвали месни ястия предимно на празници. Високо ценена била „живата вода” – почерпена от извори, а не от водоеми. На трапезата присъствали сладкиши с мед, ядки и сушени плодове.

Да погледнем и към най-многолюдната нация в света – китайците. Това, което ядем в нашенските адаптирани към вкуса ни ресторанти, съвсем не отговаря на всекидневната им диета. Там хапват основно купа ориз, гъста зеленчукова супа и – само при повод – много малко месо и морски дарове към тях. В индуските свещени писания – Ведите, се съдържат правила за хранене, като основният компонент е растителната храна. Безмесната храна се смятала за необходимо условие за единение с Абсолюта и за постигане на висшето блаженство – Нирвана.

Позитивна промяна в хранителния режим
•    Ревизирайте съдържанието на хладилника, фризера и кухненските шкафове – извадете всички продукти, които са с изтекъл срок или не са подходящи за ограничителното ви меню, и се освободете от тях.
•    Не ползвайте зеленчукови и плодови консерви, супи и миксове в пликчета – те са приемливи само за „спасяване на положението”, а не за всекидневна консумация. Наблегнете на прясна (сурова или задушена) безмесна храна.
•    Купувайте по един вид плодове и зеленчуци на ден – презапасяването ще доведе до разваляне на свежите продукти и елиминирането на полезните им витамини и ензими.
•    Пригответе си предварително меню – едно постно ястие и един вид плодове дневно. Така ще имате преглед върху разнообразието на поднасяната през седмицата храна, а и ще възродите някои позабравени постни манджички от тефтера на баба.
•    Прибавяйте към всяка салата и супа шепа кълнове – те са суперхрана, която ще ви даде още енергия и разнообразие на вкуса.
•    Домашната богата зеленчукова супа, подправена с джинджифил и допълнена с безяйчни (или оризови) макарони, е идеален засищащ вариант за основното ядене на обяд или вечер.
•    Опечете домашна содена питка с пълнозърнести брашна и експериментирайте с добавки като маслини, сушени домати, зелени подправки или сурови ядки.
•    Направете си „медена вода” – в кана с 1 л. вода разтворете супена лъжица пчелен мед и изстискайте един лимон или портокал. Сложете вътре стрък пресен джоджен за аромат.
•    Не допускайте да усещате глад – между храненията хапвайте плодове, най-добре от един вид дневно. Пийте много вода, защото често гладът е замаскирана жажда.
•    Запасете се за офиса с по 30-50 г сушени плодове и сурови ядки на ден (най-добре от един вид). Опитайте менюто на многобройните бюфети, където вече се предлагат различни фрешове, салати и вегетариански сандвичи.

Ясно е, че промяната в хранителния режим на семейството няма да стане с вълшебна пръчка и ще срещне много съпротива от тези, които са привикнали с пикантния, постигнат с химически съставки, вкус на колбасите и масовите „боклучави” храни. Все пак се опитайте да въведете едно по едно горните подобрения, докато се възприемат от всичките членове на семейството. И няма място за оправдания: домакинята определя какво и как ще ядат домашните й, а времето за приготвянето на една салата, таратор или зеленчуци на пара е съвсем кратко.


Коментари