Публикация

Имунитетът под лупа

Всички хора понякога боледуват. Не е тайна и фактът, че едни боледуват много рядко, а други твърде често – това се отнася както за възрастните, така и за децата.


При някои хора имунната система се справя успешно с „атаките” на болестотворните микроорганизми, при други – не.

Усилията на съвременната медицина са насочени към повишаване на възможностите на имунната система да се справя с причинителите на различни заболявания. В много от случаите това може да стане без да се прибягва до медикаменти.

Какво представлява имунитетът?
В медицината съществуват много определения на имунитет и се създава впечатлението, че всяко от тях се състезава с останалите по трудност и обърканост.

Имунитетът е защита на организма от всичко чуждо.

Няма значение дали това ще бъде някаква инфекция (бактерии, вируси и т. н.) или чужд белтък (при присаждане на органи например). Ако такъв „пришълец” попадне в организма ни, то срещу него веднага започват да се изработват особени антитела, които, съединявайки се с антигените на неканения гостенин, го блокират и обезвреждат. При това организмът ни е така хитро устроен, че безпогрешно различава своите от чуждите. А и успява за всеки чужд антиген да изработи съответстващи именно на него антитела.

Протичащите в имунната система процеси са твърде сложни, като се има предвид, че хората постоянно контактуват с външната среда – непрекъснато вдишват, поглъщат, опитват различни неща... Заедно с получаваната информация от външния свят, ние получаваме и множество чужди антигени, които трябва да бъдат обезвредени. Затова имунната ни система работи денонощно.

Но, ако работи така добре, защо едни хора боледуват рядко, а други често?

Имунната система е съвкупност от органи, които също като мускулите трябва да се тренират и укрепват.
Ако не правим това, функцията им се снижава, както и резултатът от дейността им – способността на организма бързо и адекватно да реагира на всичко чуждо. Това е и причината за честите заболявания.

Логично се поражда въпросът – как да тренираме имунната си система?
Отдавна е установено, че гладните и бедни деца боледуват много по-често, отколкото нахранените и добре гледани техни връстници.
Едни прекарват времето си изцяло навън, на чист въздух, и независимо от времето са здрави и жизнени. За други е достатъчно едно излизане или няколкоминутно тичане след футболната топка, за да ги заболи гърлото и да вдигнат температура. Това се отнася и за възрастните.

Стимулаторите на имунитета може да се разделят на две групи: физиологични и фармакологични.
Първите са свързани с модела ни на живот. Съвременният човек все повече се отдалечава от естествения начин на живот и произтичащите от него студ, глад, двигателна активност. Връщането към него е начин да стимулираме имунната си система.Разбира се, в разумни граници.
Не е нужно да се подлагаме да свирепи диети или да пробягваме маратонски дистанции, нито да ходим голи през зимата.

Установено е, че прекаленото физическо натоварване намалява имунитета. Същото се случва и при постоянно гладуващите или мръзнещи хора.
Разумното използване на естествените фактори обаче (да не преяждаме, да въведем разтоварващи дни в хранителния си режим, да не пазим децата от най-малкия полъх на вятъра, а да ги закаляваме, да отделяме по няколко часа на ден за активно движение) оказва стимулиращо действие на органите на имунната система.

Без тези постоянни естествени стимулации на организма всякакви опити за изкуствено повишаване на имунитета ще имат краткотраен ефект.

Освен гореизброените фактори не бива да забравяме и за стреса. Лошото настроение и депресията също могат да снижат имунната защита на организма и да доведат до простуди и други заболявания.

 

Коментари