Публикация

За бирата, стреса и остаряването

Пивото е напитка, която е едновременно хранителна и бедна на калории и мазнини, отличава се с многообразие от хранителни съставки и оптимална балансираност.


Приема се, че консумирането до 1 л бира за мъжете и до 0,5 за жените носи физиологични предимства за здравето. Изследванията днес показват, че умерената й консумация води не само до удължаване на продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20%), но повишава и качеството на живот.

Нейните съставки намаляват стреса, който отключва редица болести на съвремието. Питието се приема за натурален антидепресант, намалява риска от заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове, подобрява съсирването на кръвта, има благоприятно влияние върху повишаването компактността на костите, като по този начин предпазва от остеопороза, регулира нуждата от естроген при жените и не води до повишаване на теглото.

Серия научни изследвания дават възможност за сравнение на състава на бирата с този на виното и млякото. Въглехидратите в нея са 1,5 - 3 g/100 ml, във виното - 0,1 – 6 g/100 ml, а в млякото - 5 g/100 ml; мазнините в бирата и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в пивото и млякото са еднакво количество; в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното – 30-74 mg/100 ml, докато в млякото липсват.

Знайно е още, че в кехлибарената напитка се съдържа и вещество, което пречи на затлъстяването и стимулира изграждането на мускулната маса. Този ефект се дължи на една много рядка молекула – никотинамид рибосид, изключително полезна за организма, тъй като води до удължаване на човешкия живот. Тя се съдържа и в млякото и като цяло подобрява функциите на митохондриите, пряко свързани с процеса на стареене на клетките.

Пивото има и здравословна киселинност, умерено съдържание на етанол, редуктони и меланоидини, не съдържа вредни вещества и патогенни микроорганизми. То е и единственият източник за човешкия организъм на специфичните вещества, съдържащи се в хмела, който пък дава много съставки - или уникални, или много редки.  Примерно съставката ксантохумол е много по-силен антиоксидант от съдържащите се във виното, зеления чай и продуктите от соя, тя има и противораков ефект.


Здравословното и физиологично въздействие специално на ксантохумола и изоксантохумола е, че:
- блокира ензимите от типа Цитохром Р-450, които превръщат предшествениците на канцерогените (вещества, причинители на рак) в същински канцерогени;
- потиска размножаването на раковите клетки;
- пречи на процеса на разграждане на костите и предпазват от развитие на остеопороза;
- спира растежа на някои плесени и отслабва действието на ензима диацилглицеролтрансфераза, като по този начин предпазват от атеросклероза;
- предпазва LDL холестерола в кръвта от окисление, което предотвратява атеросклерозата и  последващи сърдечно-съдови заболявания;
- предпазва от натрупването на големи количества холестерол в кръвта и болестта на Алцхаймер.
  
Положителното влияние на пивото върху кожата и косата (външна и вътрешна употреба) е пословично благодарение на съдържащите се важни минерални съставки, микроелементи и витамини, като неговите съставки преминават директно в кръвта.

При умерена консумация бирата може да е напълно пълноценна храна - съдържа балансирано количество хранителни вещества, минерали, антиоксиданти, витамини. Темата здравословно хранене вълнува все по-голяма част от хората днес и затова и изследванията върху потенциалните му добри ефекти са все повече, българските специалисти имат многостранен принос в този процес.


Коментари