Публикация

Почистете кухнята от неща, които могат да ви навредят

Хората се стараят да приготвят здравословна храна, но не се замислят, че в кухнята им има неща, които могат да бъдат опасни за здравето.


Пътищата, по които те въздействат върху различни системи в организма, са разнообразни и много често пораженията са невидими, защото настъпват бавно.

Какво да изхвърлите от кухнята си, за да бъде семейството ви по-здраво?

1. Синтетични бои – боите за сладкиши може да се сменят с натурални оцветители.

2. Домакински пособия със съдържание на олово – проверявайте при покупка за съдържание на олово, а старите заменете с порцеланови, стъклени или метални.

3. Пластмаса – опаковайте храната в стъклени съдове.

4. Тефлонови съдове – има твърдения, че тефлоновото покритие е канцерогенно. По-здравословни са стоманените, стъклените и керамичните съдове.

5. Дезинфекциращи препарати – сапуните и препаратите, съдържащи синтетични дезинфектанти са вредни. Използвайте натурални сапуни с антибактериални етерични масла.

6. Ароматизирани и цветни свещи – въздържайте се от тях заради токсичните сажди и изпарения . Направените от пчелен восък действат и като натурален освежител на въздуха.

7. Препаратите за борба с вредители в кухнята са опасни, заменете ги с нетоксични вещества.

8. Химически подобрители в храните – ограничете консервантите, изкуствените оцветители и другите нездравословни съставки в храната.

9. Силиконови съдове за печене – направените от силикон форми за печене на сладкиши са опасни за здравето, заменете ги с метални.

10. Почистващи препарати - избягвайте битовата химия, особено ако има знак „Внимание!” на етикета. Обикновената сода бикарбонат е незаменимо и напълно безвредно средство за почистване.

11. Газова печка / котлон – готвенето на газ е по-евтино, но по-вредно. При употреба се отделят въглероден и азотен диоксид.

По-малко химия в домакинството – повече здраве и настроение у дома!

Коментари